Мицотакис към Заев: Без спазване на Преспанското споразумение няма ЕС 15.11 | 10:03

Посланикът на САЩ в Гърция припомни подкрепата на Вашингтон през Туитър

От iNews.bg

В разговор с премиера на Северна Македония Зоран Заев, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта важността на спазването на Преспанското споразумение, ако балканската страна иска да постигне целта си да започне преговори за присъединяване с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Мицотакис и Заев имаха частна среща в кулоарите на форума "Солун 2019” – бизнес събитие, организирано от Федерацията на индустриите на Гърция.

Според "Катимерини” двамата са обсъдили неотдавнашното решение на Европейския съвет да не одобри започването на преговори за присъединяване към ЕС със Скопие, поради ветото на Франция.

Мицотакис потвърди подкрепата на Гърция за разширяването на ЕС и за включване на страни от Западните Балкани, като заяви, че това ще засили мира, стабилността и просперитета в региона.

Съобщава се, че двамата държавници са се съгласили, че засилването на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са основните критерии както за всички етапи на процеса на присъединяване, така и за подобряване на двустранните връзки.

Коментирайки събитието в Туитър, американският посланик в Гърция Джефри Пайт спомена "отличната дискусия със Зоран Заев относно силната подкрепа на САЩ за присъединяването на Северна Македония към НАТО, ЕС и важната роля, която Гърция играе в това евроатлантическо бъдеще чрез засилено сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите."

Водещи

Най-четени