Молдовското правителство гони руски дипломати, президентът й против 31.05 | 11:37

Москва определи ситуацията като провокация, готова е и с контрамерки

От Ивайло Ангелов

На отношенията между Русия и Молдова, които чувствително се подобриха след победата на Игор Додон на президентските избори в страната, беше нанесен тежък удар. В понеделник Кишинев отправи в посолството на Русия нота с изискването петима руски дипломати да напуснат страната. Даде им и срок от 72 часа, за да го изпълнят.

Официално нито Министерството на външните работи на Молдова, нито правителството на страната, не са заявили за приемането на подобно решение. Информацията за обявените за персона нон грата руски дипломати потвърди руския посланник в Кишинев Фарит Мухаметшин и официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. Тази стъпка, по мнение на Москва, свидетелства за вътрешнополитическа криза в Молдова и е насочена против курса на сближение между двете страни, предприет от президента Игор Додон.

Президентът на Молдова незабавно отреагира на действията на правителството. "Правителството предприе възмутителен жест по отношение на руското посолство в Молдова. Днес от посланника на Русия са изискали петима дипломати да напуснат страната в рамките на 72 часа. Искам да заявя своето дълбоко възмущение от направената недружелюбна постъпка от страна на молдовската дипломация и че осъждам тази постъпка по най-категоричен начин", каза Додон на свикана специално за случая извънредна пресконференция.

Молдовският президент спомена още, че поддръжниците на обединението с Румъния са раздразнени от неговите успехи на президентския пост и "са решили да предприемат директни провокации, които носят в себе си риск от значително влошаване на отношенията между Русия и Молдова". Додон предупреди, че взетото от правителството решение "да се вкара в геополитическите игри на Брюксел и Вашингтон, а така също и в игрите на военните структури на НАТО в този регион се явява много опасно". "Аз съм сигурен, че те не разбират каква цена ще се наложи да плати нашата страна и в каква сложна и рискована ситуация те могат да поставят нашата страна и нашия народ", отбеляза още Додон.

Реагирайки на предприетата от Кишинев стъпка, говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова е отбелязала, че "ситуацията е парадоксална, но показателна - очевидно, че към работата на руските дипломати тя въобще не се отнася, а демонстрира развитието на ситуацията в Молдова".

Както е заявил руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин, Москва ще отговори адекватно на действията на Кишинев по отзоваването на руските дипломати. В Русия разглеждат тези стъпки като директна провокация от страна на отделни политически сили в Молдова срещу предприетия курс от президента Игор Додон. "Адекватен отговор се обмисля и той ще последва", заявил още Карасин пред РИА "Новости". "Естествено, че това е много лоша новина за руско-молдовските отношения. Това добре разбират тези структури, които са обмислили и планирали тази неприятелска акция ", добави още руският дипломат.

Водещи

Най-четени