Обвинения за капитана на потъналия лайнер край Тоскана 16.01 | 08:52

Жертвите засега са 6 - 14 души се водят за изчезнали

От Кремена Бедерева

Спасителите откриха още едно тяло във вътрешността на заседналия в плитчините кораб "Коста Конкордия". Така жертвите от трагичния инцидент край бреговете на Италия вече са шест, разказва италианската агенция ANSA.

Вътрешността на кораба се обследва с водолази. Те са открили тялото на мъж със спасителна жилетка на втората палуба, която не е покрита с вода, става ясно от съобщенията. На този етап в неизвестност са още 14 души.

Междувременно от компанията, оперираща круизния кораб Costa Crociere излязоха с изявление, че капитанът на луксозния лайнер е направил "сериозни грешки при управлението" и е насочил кораба много близо до зона с подводни скали, които са пробили голяма дупка в корпуса, пише Reuters.

Заради тази пробойна "Коста Конкордия" се напълни с вода и се наклони. Голяма част от кораба в момента е под вода. Това се случи в петък, 13 януари.

На борда на лайнера е имало над 4 200 души – пътници и екипаж. При инцидента пострадаха към 60 души. Сред пътуващите на кораба е имало и осем българи. Всички те са в добро здраве и в безопасност, увериха от нашето МВнР. 

Costa Crociere припомни в комюнике, цитирано от БТА, че италианското правосъдие е разпоредило ареста на Франческо Скетино, срещу когото има тежки обвинения. В същото време компанията собственик на частично потъналия кораб "Коста Конкордия" увери, че нейните процедури за действие при извънредни ситуации отговарят на международните стандарти и че Скетино е завършил с успех всички образователни програми в тази сфера.

Капитанът е постъпил на работа в Costa Crociere през 2002 г. като служител в областта на сигурността и през 2006 г. е бил повишен в капитан на кораб. Компанията освен това отбеляза, че всички членове на екипажа имат упражнение по евакуиране на пътниците на кораби на всеки две седмици и че пасажерите преминават инструктаж до 24 часа след своето качване на борда.

Много оцелели разказаха за сцени на "апокалипсис" и паника, с борба между туристите за качване на спасителните лодки, които при това членовете на екипажа не успявали да спуснат във водата.

Водещи

Най-четени