Официално: Правителството е отговорно за аварията във „Фукушима“ 17.03 | 16:52

Държавата, заедно с компанията ТЕПКО, ще платят обезщетения на пострадалите хора

От iNews.bg

Японското правителство носи отговорност за мащабната авария в АЕЦ "Фукушима" преди 6 години. Това постанови местният съд. До подобно решение се стига за първи път от аварията в централата, довела до най-голямото радиационно замърсяване от 1986 г. след аварията в "Чернобил". Отговорност за инцидента и последвалата трагедия за стотици хиляди японци носи също и компанията оператор на АЕЦ "Фукушима" - "ТЕПКО", предаде КРОСС, цитирайки АФП.

Решението на магистратите идва след серия искове, заведени от пострадалите вследствие на инцидента. Става въпрос за над 10 000 дела. Според днешното решение те ще трябва да получат от правителството в Токио и от енергийната компания обезщетения. Общата сума възлиза на 340 хил. долара (38.6 млн. йени), като те се отнасят за едва 130 от 10-те хиляди ищци. Парите обаче са значително по-малко от поисканите 1.5 млрд. йени.

Освен това съдът постанови, че държавата носи отговорност за аварията, тъй регулаторите е трябвало да се намесят и да принудят ТЕПКО да въведе превантивни мерки за подсигуряване на безопасната работа на атомната централа при природни бедствия.

Инцидентът с АЕЦ "Фукушима" стана на 11 март 2011 г. Тогава районът беше разтресен от земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, което предизвика и цунами. Именно огромната вълна доведе до аварията. Освен, че повреди част от блоковете, водата скъса електропроводите, осигуряващи външно захранване на централата. Така процесите в реакторите станаха неуправляеми, тъй като и самите те не можеха да си осигурят необходимото за работата на системите електричество. В крайна сметка се стигна до пробив, чрез който изтече огромно количество радиация.

Водещи

Най-четени