Папа Францикс посегна към листа от кока 29.06 | 15:40

Листата на коката са основна съставка за производство на кокаин

От Беатрис Николoва

Папа Франциск поика да дъвче листа от кока по време на престоя си в Боливия в началото на юли, съобщи в столицата Ла Пас министърът на културата Марко Мачика.

Ла Пас е един от "най-високите градове", разположен е на 3650 метра надморска височина. От векове насам, местните жители дъвчат листа от кока, за да се предпази от последиците на тази височина.

Самият боливийски президент Ево Моралес защитава тази традиция, тъй като растението е смятано за свещено.

Дъвченето на кока предпазва от световъртеж и други отрицателни ефекти от голямата планинска височина.

Листата на коката са основна съставка за производство на кокаин. Употребата им в необработен вид е узаконена в Боливия и в други страни по протежение на Андите.

"Ние предложихме на папата чай от листа на кока заради голямата височина. Той обаче изрично поиска да ги дъвче, така че ще посрещнем Светия отец със свещените листа от кока", гласи цитираното изявление на министъра на културата на Боливия.

Официална реакция на Ватикана все още липсва.

Папа Франциск ще бъде на визита в Южна Америка от 5 до 12 юли, която включва три страни - Еквадор, Боливия и Парагвай.

Той е четвъртият предстоятел на Римокатолическата църква, който посещава континента. Пръв бе папа Павел Шести, който посети единствено Колумбия през 1968 година. Свети папа Йоан Павел Втори държи рекорд от 18 визити за периода 1979-2002 година, като практически е пребивавал във всички латиноамерикански страни.

 

Две пътувания с посетени три държави (Бразилия, Мексико и Куба) има почетният папа Бенедикт Шестнадесети. Франциск досега е посетил само Бразилия, където пребивава от 22 до 29 юли 2013 година по случай 28-я световен ден на католическата младеж.

Водещи

Най-четени