Проливните дъждове тормозят и сърбите 16.09 | 15:25

Водната стихия отне живота на една жена

От Теодора Кокаланова

Наводненията в Източна Сърбия, причинени от проливните дъждове през последните дни, взеха жертва и станаха причина за евакуацията на 370 души в района на град Кладово, сред които и майка с бебе на един месец.

В редица райони на страната е обявен режим на извънредна ситуация заради залети пътища и мостове. Наводненията причиниха прекъсване на електроснабдяването и телефоните и оставиха някои селища изолирани.

Незапомнените валежи застрашиха населението в няколко села в три общини в Източна Сърбия – Кладово, Неготин и Майданпек, съобщава белградският вестник "Вечерне новости".

Една възрастна жена е загинала в наводнението. Само в Кладово за няколко часа са паднали 116 литра вода на квадратен метър.

Река Подвършка е отнесла мост с дължина двадесетина метра, единствената връзка между Кладово и Неготин. Мостът е потънал в Дунава. Потънал е и мостът в село Велесница.

Кладово е откъснато и от другата страна, към Джердапската магистрала заради свлачище в село Текия. Извънредна ситуация бе обявена в Кладово, Неготин и Майданпек.

За спасяването на застрашеното население са били ангажирани и хеликоптери на министерството на вътрешните работи на Сърбия, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени