Протестиращи погребаха руската демокрация в Санкт Петербург 11.12 | 09:30

Освен в Русия, протести срещу фалшификациите на изборите, имаше и в Париж

От Кремена Бедерева

Двайсетина души са задържани в Санкт Петербург при опит да проведат неразрешен протест на Сенатския площад, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки вътрешното министерство. Младежите се опитали да разгърнат транспаранти.

Те ще бъдат обвинени в административни нарушения. Инцидентът е станал след края на разрешения митинг, организиран в друга част на града и събрал според полицията около 7 хиляди участници. Това е била най-масовата протестна акция в града за последните години.

На нея са задържани десетина души. Днес - 11 декември, в цяла Русия имаше протести срещу резултатите от фалшифицираните според опозицията парламентарни избори, спечелени от "Единна Русия".

Около 30 ентусиасти, облечени в черно, организираха погребение на руската демокрация на централния площад в Санкт Петербург. 30 минути след акцията те бяха задържани от полицията за нарушаване на обществения ред.

Същевременно, близо 300 души се събраха и в центъра на Париж, за да протестират срещу фалшификациите на парламентарните избори в Русия на 4 декември, допълват световните информационни агенции, цитирани от БТА. В протеста участваха руснаци - главно студенти и няколко бивши дисиденти, както и французи от руски произход.

Те са събраха, за да заявят съпротивата си срещу очакваното завръщане на Владимир Путин в Кремъл през март и да осъдят официалните резултати от парламентарните избори, които представят като победител партията на Путин "Единна Русия". Участниците в протеста скандираха "Путин, махай се!", "Путин-крадец!" и разпространиха петиция за оспорване на официалните резултати от парламентарните избори.

Водещи

Най-четени