Радев в Атина: С Гърция сме гарант за стабилност на Балканите 24.06 | 16:52

Гръцкият президент удостои нашия с най-висшето държавно отличие

От iNews.bg

България и Гърция доказаха, че две държави и два народа могат да загърбят проблемите от миналото, да имат конструктивно настояще и да гледат напред в бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Атина, помолен да коментира резултатите от първата си визита в страна от Югоизточна Европа. Българският държавен глава подчерта, че с добрите си двустранни отношения България и Гърция създават "не просто ос на стабилност, а ос на перспективата за целия регион". "Тази връзка дава пример и надежда за всички останали държави, че на Балканите може да има добросъседство, мир и реално ползотворно сътрудничество", заяви Румен Радев.

По време на разговорите си в Атина президентът Радев е получил уверение, че ще се вложи още по-голямо усилие за усъвършенстване на граничния контролно-пропускателен режим, за развитие на инфраструктурата, отварянето на нови ГКПП, свързващи двете държави и особено на ГКПП "Рудозем – Ксанти". "Получих уверение, че няма да има забавяне на реализацията на междусистемната газова връзка между България и Гърция", посочи още държавният глава.

Румен Радев отново призова за засилване на партньорството между България и Гърция за пресичане на нелегалната миграция и в борбата с тероризма, като реална стъпка за повишаване на сигурността в нашия регион.

По време на визитата си в Атина президентът Румен Радев беше удостоен от своя гръцки колега президента Прокопис Павлопулос с най-висшето държавно отличие на Република Гърция "Голям кръст на Ордена на Спасителя”.

През втория ден от държавното си посещение в Република Гърция президентът Румен Радев посети Акропола в Атина и Музея на Акропола.

Водещи

Най-четени