Радиоактивен йод 3355 пъти над допустимото в морската вода край Фукушима 30.03 | 07:54

Още 4-ри земетресения разтърсиха източния бряг на Япония

От Елена Коцева

Радиоактивен йод в концентрация, която надвишава 3355 пъти допустимата стойност, е засечен в морската вода край АЕЦ "Фукушима-1” съобщи японската агенция за ядрена и промишлена безопасност.

Вчера Японската агенция за атомна енергия съобщи, че в радиус от 30 метра от бреговата линия в района на 5-ти и 6-ти реактор нивото на радиоактивен йод превишава нормите 1150 пъти.
Днешните нива са измерени в района на първи реактор, съобщава Lenta.ru. 

Заместник-генералният директор на агенцията Хидехико Нишияма се опита да успокои обществеността с аргументите, че хората, които живеят в района около електроцентралата, вече са евакуирани, а в околността не се лови риба. 

Йод 131 има период на полуразпад от осем дни и въпреки високата му концентрация в морската екосистема, радиоактивността му ще отслабне значително, докато достигне хората, според Нишияма.

Междувременно тази нощ още 4-ри земетресения разтърсиха източния бряг на Япония. Всички трусове са били с магнитуд около 5 по Рихтер, като едното е било 5.8 по Рихтер. 

Сеизмичната активност по източното крайбрежие на остров Хоншу не е отслабвала от мощното земетресение на 11 март. 

Освен това се появиха опасения, че ръководителят на енергийната компания ТЕПКО, която е собственик на атомната централа "Фукушима", най-вероятно се е самоубил. Той е в неизвестност повече от 10 дни. Компанията е под силни критики заради кризисната ситуация, която продължава вече три седмици.

Водещи

Най-четени