ТЕРСО затваря "Фукушима-1" 30.03 | 13:44

Операторът на „Фукушима“ все още не е наясно как радиацията изтича

От Елена Коцева

Четири реактора на японската АЕЦ Фукушима-1" ще бъдат изведени от експлоатация, съобщава БиБиСи.

Това заяви представител на компанията ТЕРСО, която експлоатира ядрената централа.

От изказването става ясно още, че съдбата на реакторите 5 и 6 все още не е решена, но това ще стане след консултации с местното население.

АЕЦ "Фукушима-1" пострада при земетресението и последвалото цунами от 11 март тази година и до този момент случващото се в реакторите не е изцяло в контрола на експертите.

В продължение на три седмици TEPCO се опитва да овладее реакциите, налягането и температурите в реакторите, но вече се стигна до сериозен теч на радиация. Ситуацията и до този момент остава непредвидима.

Въпреки че в последните дни спасителите успяха да охладят авариралите реактори, нивото на радиация периодично се повишава. Всъщност и до този момент не е ясно точно какви са последствията от няколкото взрива, които станаха след труса и цунамито.

В момента от гражданска защита се опитват да предотвратят изтичането на радиоактивна вода от тунелите на реакторите в морето, поставяйки бетонни плочи и торби с пясък. Тази вода бе използвана за заливане на реакторите.

По данни на японската Агенция за ядрена сигурност от тази сутрин нивото на радиоактивен йод във морската вода около "Фукушима-1" превишава пределно допустимите норми с 3355 пъти. Пробите са били взети на 300 метра от брега. Именно високите нива на концентрация на радиоактивен йод-131 се счита за причина за рязкото повишаване на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата, засегнати от аварията в Чернобил.

За оператора на "Фукушима" все още не е наясно по какъв начин радиоактивните вещества по попадат в океана.

Японските власти увеличиха радиуса на евакуация около централата на 30 километра, риболовът е напълно забранен. Различни мерки се прилагат в префектурите Ивате, Мияги и Фукушима, които бяха засегнати най-силно от природното бедствие, а след това и от промишлената авария. 

Водещи

Най-четени