Русия даде под наем на Индия трета ядрена подводница 08.03 | 11:29

Сделката е за 3 млрд. долара

От iNews

Индия и Русия подписаха споразумение за 3 млрд. щатски долара за отдаване под наем на трета подводница с ядрена мощност – "Чакра" III, пише индийското англоезично издание The Print, цитирано от Агенция Фокус.

Източници от отбранителния сектор заявиха, че договорът е подписан в Ню Делхи и ще даде възможност на подводницата клас "Акула" да бъде ремонтирана и снабдена с местни комуникационни системи и сензори.

Докато точният период на наемане на новата подводница не е известен, източниците посочват, че тя ще бъде в експлоатация в Индия в продължение на най-малко 10 години.

С тази сделка Русия отново се превърна в най-стратегическият партньор в отбраната на Индия. Сделката в четвъртък следва поредица от мега-договори, които Ню Делхи е подписал с Москва в близкото минало, включително тази за системата за противовъздушна отбрана С-400 и съвместното производство на автомати AK-203 в Индия.

Руските подводници се отдават под наем, за да обучават екипажи за собствения флот на индийски подводници, способни да изстрелват балистични ракети. Подводницата "Арихант", влезе в експлоатация през 2016 г. Изграждането на втора подводница стартира през 2017 г. и се очаква тя да влезе в експлоатация скоро. В корабостроителния център в Висакхапатнам са в процес на изграждане още два подводници, които могат да изстрелват балистични ракети.

Подводниците "Акула" се считат за едни от най-добрите атомни подводници в света по отношение на способности за незабележимо придвижване и атака. Подводницата, която ще се превърне в "Чакра III", е транспортирана до пристанищния град Северодвинск през 2014 г., а източниците заявиха, че Русия ще трябва да извърши много работа, за да я пригоди отново, включително повторно активиране на ядрения реактор, инсталирането и интегрирането на индийските системи. В този смисъл тя ще бъде като нова подводница. Голям екип от Индия ще бъде изпратен в Русия като част от проекта, и опитът, който ще натрупва, се очаква да бъде полезен за местната програма за подводници.

Според източници се водят и преговори за удължаване на срока за наем на "Чакра II", който приключва през следващата година. Тъй като новата подводница вероятно ще пристигне най-рано до 2025 г., двете страни искат да удължат наема на "Чакра II" за поне още пет години, съобщиха източници. "Чакра II" беше въведена през 2012 г. "Чакра I" първоначално дойде в Индия по три годишен договор за наем, започвайки от 1988 година.

Водещи

Най-четени