Стрелба в Тексас срещу изложбен център, представящ карикатури на пророка Мохамед 04.05 | 10:27

Нападателите са убити

От iNews.bg

Двама въоръжени мъже, открили огън по време на антиислямска изложба, представяща пророка Мохамед, в предградието на Далас Гарланд, са били убити, съобщи телевизия CBS, позовавайки се на полицията.

Ранен е един охранител, който е настанен в болница без опасност за живота. На мястото на стрелбата се намират бойци от специалните части. Те са евакуирали десетки хора от изложбения център Къртис Кулуел, където се е провеждал конкурс за карикатури на пророка Мохамед.

Войник от специалните части се появил на сцената и прекратил конкурса, след като съобщил на присъстващите, че е станала престрелка.

Базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата" е домакин на провокативния конкурс, на който планирала да връчи награда от 10 хиляди долара за най-добрата карикатура, изобразяваща пророка Мохамед.

CNN съобщи, че хората от изложбения център са преместени в друго помещение и оттам ще бъдат евакуирани в съседна гимназия. Правоохранителните органи се опасяват от наличие на взривни устройства.

1500622

Засега няма официална информация за стрелбата и за самоличността на стрелците. Рисунките на пророка Мохамед са смятани за богохулство от последователите на исляма и досега предизвикваха насилие на много места по света. През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския вестник Charlie Hebdo заради публикуването на карикатури на пророка.

Памела Гелър, президент на "Американска инициатива за защита на свободата", заяви, че конкурсът в Тексас е организиран в защита на свободата на словото и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед.

Нейната организация е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите в САЩ за публикуване на критики срещу исляма.

Водещи

Най-четени