Судан и Южен Судан смекчиха тона 27.09 | 16:23

Южен Судан ще възобнови износът на петрол към съседа си

От Владислав Рашков

Судан и новосформираният Южен Судан са постигнали сългасие за граничната си сигурност, както и за производството и преноса на петрол, съобщи BBC. По този начин транизтът на "черното злато" от Южен Судан за северния ѝ съсед ще бъде възобновен.

След четиридневни изтощителни дискусии в столицата на Етиопия, Адис Абеба, лидерите на двете страни все пак успяха да стигнат до консенсус по тези параграфи. Въпреки това нерешени остават редица проблеми, които включват и оспорваните между двете държави региони.

Текущата ситуация е изключително благоприятна, въпреки търканията – по-рано през годината Судан и Южен Судан бяха пред избухването на въоръжен конфликт. След намесата на ООН обаче страните се укротиха и потърсиха пътя на компромисите поради опасност от налагане на санкции, отбелязва Econ.bg.

Въпреки че все още се очаква потвърждаването на медиаторите от Африканския съюз, президентите на двете държави – съответно Омар ал-Башир на Судан и Салва Киир на Южен Судан, ще подпишат споразумението днес. Това би трябва да разсее скептицизма на множество наблюдатели и граждани.

Ако договорките действително бъдат подписани, икономиките и на двете страни ще извлекат облаги от транспортирането на петрол. Според слуховете, друг важен фактор е и споразумяната демилитаризирана буферна гранична зона.

Проблемът с липсата на консенсус относно оспорваните райони обаче остава основен порок в отношенията между двете държави. Именно този параграф е от изключителна важност и за ООН и организацията може да демонстрира недоволство от неуреждането му.

Южен Судан получи своята независимост през месец юли 2011 година и получи общо 2/3 от петролните залежи на Судан. Самият Судан бе оставен с преработващите и експортните заводи. Основен проблем между двете страни бе плащането на транспортни такси от страна на Юга.

Така се стигна до януари тази година, когато конфликтът ескалира дотам, че Южен Судан спря продукцията си на петрол, обвинявайки Судан в кражба.

Между двете държави има и религиозно напрежение, имайки предвид, че в Южен Судан има висока концентрация на християни, наред с местните туземни религии. Судан пък е с по-скоро мюсюлманско население.

Водещи

Най-четени