Тръмп: Вече сме много близо до търговско споразумение с Китай 22.11 | 17:43

Американският президент не харесвал, че Си Цзинпин иска то да е равнопоставено за двете страни

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в петък, че дълго договаряната търговска сделка с Китай е "потенциално много близо", опровергавайки по този начин информации от последните дни, че може и да не бъде постигнато споразумение до края на годината.

Говорейки пред една от любимите си телевизионни програми "Fox и приятели" по телевизия Fox news, Тръмп посочи: "Най-важното е, че имаме много добри шансове да сключим сделка", предаде БНР.

Той обаче допълни, че "не е силно загрижен" относно постигането на сделка, твърдейки за пореден път, че САЩ имат полза от настоящите тарифи върху вноса на китайски стоки.

По-рано в петък китайският президент Си Цзинпин заяви, че Пекин желае търговско споразумение "на основната на взаимно уважение и равнопоставеност".

Тръмп коментира пред Fox news това изявление на Си Цзинпин, отбелязвайки, че не харесва думата му за "равнопоставеност", добавяйки, че "това не може да е равноправна сделка".

Доналд Тръмп също така заяви в близо едночасовото си интервю за предаването "Fox и приятели", че "хиляди хора щяха да бъдат убити в Хонконг", ако не беше той, тъй като китайският президент Си Цзинпин не би искал да съсипе текущите търговски преговори. "Ако не бяха аз, Хонконг щеше да бъде заличен за 14 минути", посочи президентът на САЩ.

Протестиращите в Хонконг се борят от месеци за по-голяма автономия от континентален Китай, провеждайки мащабни демонстрации, които през последните седмици отчитат все по-голямо насилствено поведение от страна на полицейските сили.

Американският президент отбеляза, че е помолил Си Цзинпин, неговия китайски колега и "голям приятел", да не изпраща войски в Хонконг, и го е предупредил, че подобен ход може да повлияе лошо на предстоящата търговска сделка.

На въпрос дали планира да подпише одобреният преди дни от Сената на САЩ законопроект в подкрепа на правата на човека в Хонконг, Тръмп отговори: "Ние заставаме зад протестиращите в Хонконг, но аз също така стоя и зад президента Си Цзинпин".

Водещи

Най-четени