Тръмп хвали Виктор Орбан, иска разрастване на отношенията им 16.08 | 12:55

При Обама унгарският премиер безуспешно е лобирал за своите интереси пред САЩ

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп счита министър-председателя на Унгария Виктор Орбан за силен лидер и има намерения да развива отношенията с него. Това заяви посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Корнстейн пред "Ню Йорк таймс", предаде БГНЕС. Изданието припомня, че Корнстейн, който е назначен на поста посланик на САЩ в Будапеща през юни тази година, е дългогодишен приятел на президента Тръмп.

"Президентът Тръмп счита Орбан за много силен лидер", отбелязва американският дипломат. "Нашият президент се възхищава на силните лидери и се надява, че отношенията ни ще вървят напред", добавя Корнстейн.

По данни на "Ню Йорк таймс", Орбан безуспешно се е опитвал да лобира за интересите на Унгария във Вашингтон по време на мандата на президента Барак Обама. Унгарското правителство пожертвало милиони долари за десетки американски изследователски организации, обществени фондове и културни обединения главно чрез Унгарския инициативен фонд. Тази организация е регистрирана като компания в щата Делауеър, но както разкрива вестника, е близка до Орбан. Според публикацията, аналогични усилия на Орбан при администрацията на Тръмп се оказат по-успешни. Така унгарското правителство отделя на фонда 15 млн долара, част от сумата била пожертвана за американски изследователски институти, които специализират във външна политика. Два превода от 20 хил. долара са направени за Центъра за анализ на европейската политика, с ръководител Уес Мичел, който впоследствие Тръмп назначи за помощник държавен секретар за Европа и Евразия.

Кабинетът на Орбан, както твърди вестникът, е отделил повече от 2,5 млн. долара за лобиране интересите на Будапеща пред Конгреса. Край на шестгодишния период на липса на контакти на високо равнище между САЩ и Унгария слага срещата на Майкъл Помпео с неговия унгарски колега във Вашингтон. През юни, Тръмп провежда телефонен разговор с Орбан, чест, с която последния не е удостояван от страна на Барак Обама, отбелязва вестника.

В края на юли Виктор Орбан при посещение в румънския град Бъйле Тушнад, каза, че Унгария се стреми към най-добри отношения с всяка страна, която я интересува. Отговаряйки на въпрос за отношението към Путин и към Тръмп, унгарският президент заяви, че той "няма идоли". "Наша пътеводна звезда – това е националния интерес", подчертава Орбан.

Водещи

Най-четени