Тунис призна Преходния съвет за легитимен представител на Либия 21.08 | 09:39

Новината идва на фона на слуховете, че Кадафи преговаря да изпрати в изгнание съпругата и дъщеря си в Тунис

От Деляна Петкова

Тунис призна либийския Преходен национален съвет за единствен легитимен представител на либийския народ, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на туниската официална агенция ТАП. Признанието е направено официално от туниското министерство на външните работи, допълва агенцията.

Това е голяма промяна в политиката на Тунис спрямо Либия, отбелязва БТА. Досега Тунис беше неутрална по отношение на продължаващия от месеци конфликт в Либия. Франция и Италия бяха първите страни, които признаха ПНС за легитимен представител на либийския народ. САЩ също последваха примера им.

Новината за признаването на легитимността на ПНС от Тунис беше посрещната с ликуване от хиляди хора в столицата на страната, допълва Франс прес. Те се бяха събрали пред сградата на либийското посолство в Тунис, на чийто покрив е издигнато знамето на либийските бунтовници.

Група демонстранти се опитаха да влязат в сградата на посолството, но бяха отблъснати от охраната.

Стотици хиляди либийци избягаха в Тунис от началото на конфликта в Либия през февруари. Тези новини идват на фона на информацията на в. "Фигаро", че Кадафи преговарял да изпрати в изгнание в Тунис съпругата и дъщеря си, но не и синовете си.

Междувременно либийският лидер Муамар Кадафи обвини либийските  бунтовници, че са си поставили за цел да унищожат Либия и  либийския народ, предаде Ройтерс.

В аудио послание, прозвучало в ефира на либийската  държавна телевизия, Кадафи обвини и френския президент Никола  Саркози, че иска да открадне либийския петрол. В посланието си полковникът поздрави поддръжниците си,  че са отблъснали атаката на бунтовниците срещу Триполи. Той,  нарече бунтовниците, атакували столицата, "плъхове" и  "предатели".

Кадафи призова привържениците да излязат многомилионни и да освободят разрушените от бунтовниците либийски градове. По  този начин те щели да сложат край на жалкото подобие на конфликт в Либия, допълва Франс прес.

Водещи

Най-четени