България и Хърватия признаха либийската опозиция 28.06 | 16:03

Николай Младенов представи специалния пратеник на България в Бенгази - Делян Даков

От Петя Михайлова

България и Хърватия приемат Националния преходен съвет (НПС) в Либия като легитимен представител на либийския народ.

Това заявиха в съвместно изявление външните министри на двете страни, цитирано от пресслужбата на Министерство на външните работи (МВнР).

"Нашата подкрепа произлиза от разбирането, че НПС е способен да ръководи процеса на изграждане на демократична и единна Либия, основаваща се на върховенство на закона и придържаща се към най-високите международни стандарти за защита на човешките права. Приветстваме "Пътя към демократична Либия”, представен от НПС, подкрепяме неговата визия за нова Либия и имаме готовност да му помогнем в развитието на неговия капацитет да поеме своите отговорности и да съблюдава върховенството на закона. Уверени сме, че Съветът ще продължи своята работа за подобряване на регионалната стабилност в тясно сътрудничество с международната общност, представлявана от Контактната група за Либия.”, се казва в изявлението.

В съобщението се казва още, че като съюзници в НАТО, България и Хърватия изцяло са подкрепили и са участвали в усилията на международната общност да отговори на разрастващата се криза, като се визира стартиралата операция на НАТО за защита на цивилното население в Либия.

Mинистърът на външните връзки Абдел Ати ал Обейди благодари на ЕС и България, като част от него, че са предотвратили касапницата в Бенгази като са започнали въздушните удари.

"Възприемаме връзките с България като приятелски", заявиха представителите на Националния преходен съвет.

"България има опит в прехода и Либия може да се възползва от него", допълниха те.

На срещата бе коментиран и случаят с българските медицински сестри. Според представителите на Временния съвет по него ще излизат нови факти, които ще покажат, че той е бил инсценировка на режима на Кадафи.
 
Николай Младенов представи и специалния пратеник на България в Бенгази – Делян Даков. Неговата задача е да поддържа интензивни и регулярни контактите между Съвета и България.
 
Българският външен министър занесе в Бенгази и малка хуманитарна помощ – лекарства и превързочни материали. Представителите на Съвета благодариха и заявиха, че в Бенгази има огромна нужда от медикаменти. Освен това, те са готови да приемат и още лекари от Бьлгария.  Николай Младенов заяви, че като член на Контактната група за Либия, България ще работи за решаването на конфликта и демократичното развитие на Либия.

Посещението продължава със среща с местни неправителствени организации.

Визитата на българския външен министър става ден, след като Международният съд в Хага издаде заповед за арест на либийския лидер Муамар Кадафи по обвинение в престъпления срещу човечеството.

 

 

 

Водещи

Най-четени