Турция с пореден ултиматум към Русия! Ердоган ще търси природен газ от другаде 08.10 | 14:05

Високо ценим и държим на отношенията с Турция, заявиха от Москва, след като президентът Путин бил уведомен за казаното от турския му колега

От iNews.bg

Турският премиер Реджеп Ердоган предупреди Русия, че може да възложи строежа на първата си ядрена електроцентрала на друга държава и да спре да купува природен газ от другаде, цитира AFP.

Отношенията между Анкара и Москва се изостриха след като руски самолети нарушиха въздушното пространство на Турция до границата със Сирия на 3 и 4 октомври. Проблем е също руската военна операция в Сирия, където Москва подкрепя президента Башар Асад, докато Турция иска неговото отстраняване, макар и двете страни да твърдят, че се борят с терористичната групировка "Ислямска държава".

"Русия трябва да е чувствителна към тези въпроси. Ние сме най-големият купувач за руски природен газ. Загубата за Русия би била сериозна. При необходимост Турция може да започне да купува газ от най-различни места", поясни Ердоган, като допълни, че Русия вече е инвестирала 3 млрд. долара в проекта в Акую.

Ердоган предупреди, че атмосферата на сътрудничество между Русия и Турция е поставена на риск заради въздушните удари в Сирия и нарушаването на турското въздушно пространство от руски военни самолети.

Русия строи първата АЕЦ на Турция в град Акую, край Средиземно море - проект на стойност $20 млрд., който трябва да подобри енергийната независимост на Анкара.

Освен това Турция е един от основните вносители на руски газ и двете държави стартираха нов проект за строеж на тръбопровод под Черно море - "Турски поток".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия цени отношенията с Турци и се надява те да се развиват по възходяща линия и според предишните планове.

"Ние традиционно оценяваме високо нашите двустранни отношения с Турската република", каза президентският говорител. Той добави, че Москва се надява тези отношения да се "развиват по възходяща линия в съответствие с онези планове, които бяха набелязани от президента Путин и президента Ердоган".

Песков разкри, че Владимир Путин е бил уведомен за думите на Ердоган, че Турция може да намери алтернатива на руския газ и руския строеж на АЕЦ в страната му, предаде РИА "Новости".

Водещи

Най-четени