Чешкото правителство оцеля 28.04 | 10:38

След гласувания вот на доверие от парламента на Чехия

От Андриян Георгиев

Десноцентристкото правителство в Чехия на премиера Петър Нечас получи снощи (27 април) вот на доверие в парламента за своята програма за строги бюджетни икономии, съобщи Reuters. 

105 депутати от 200-членната долна камара на парламента подкрепиха кабинета на управляващата трипартийна коалиция, 93-ма гласуваха "против", а двама не участваха в гласуването.

"Моето правителство ще продължи реформите", категоричен бе Нечас. "Ако не ги осъществим днес, те ще бъдат чувствително по-болезнени в бъдеще."

Вотът на доверие беше предшестван от 9-часови дебати. Той беше поискан от самия премиер, чиято цел бе да се увери, че има подкрепата на парламента да продължи своята политика на строги икономии с цел укрепване на държавните финанси.

В чешкото общество обаче съотношенията на силите съвсем не са такива. Плановете за "затягане на коланите" масово разгневиха чехите, като отражение на това е рекордно ниския рейтинг на правителството от 16 процента.

В събота около 90 хил. души протестираха по улиците на Прага в най-масовия протест от времената на падането на комунизма, като синдикалните лидери се заканиха, че планират скоро следващи протести, включително стачки преди края на юни.     

Водещи

Най-четени