Щатите се заемат да помирят Гърция и Турция за Средиземно море 10.01 | 16:06

Ще се използват дипломатически лостове, инициативата започва скоро

От iNews.bg

Очаквана дипломатическа инициатива на САЩ, насочена към намаляване на нарастващото напрежение между съюзниците от НАТО Гърция и Турция в Източното Средиземноморие, ще се съсредоточи върху въпроса за изключителните икономически зони на фона на опасенията относно споразумението за морските граници, подписано между Анкара и базираното в Триполи либийско правителство, предаде БГНЕС.

Намерението на Америка да се включи на дипломатическо ниво бе потвърдено в коментари пред в. "Катимерини" в сряда от държавния секретар на САЩ Майк Помпео на вечеря, която той и вицепрезидентът Майк Пенс дадоха в чест на посещението на премиера Кириакос Мицотакис във Вашингтон. Там гръцкият премиер също проведе разговори с американския президент Доналд Тръмп.

Според източници се очаква инициативата да започне скоро, като заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър планира посещение в Турция през следващия месец, преди вече планираното пътуване до Гърция за икономическия форум в Делфи в началото на март.

Според източници, стремежът първоначално ще бъде да се подобри комуникацията между Атина и Анкара с цел да се предотврати възможността за военна ескалация в района чрез дипломатически преговори, към което се стреми и гръцкото правителство. Очаква се американците също да предадат посланието, че Гърция няма да толерира никакви нарушения на своите суверенни права. 

Водещи

Най-четени