Японското правителство ще ограничава изтичането на води от АЕЦ "Фукушима" 03.09 | 13:26

TEPCO не могат да се справят с проблема

От Елица Елефтерова

Японското правителство ще поеме водеща роля в опитите за спиране на течовете на силно радиоактивни води от АЕЦ "Фукушима". Ядрените реактори бяха засегнати от огромно цунами, предизвикано от опустошителното земетресение преди две години и половина, съобщава сайтът на "Гласът на Америка”.

Японският премиер Шиндзо Абе е обещал да направи каквото е необходимо, за да задържи продължаващата катастрофа от разрушените реактори от АЕЦ "Фукушима", която се намира на тихоокеанското крайбрежие в североизточната част на страната.

Абе предприе мерки след многократното изтичане на силно токсичните води. Според него операторът на централата не е в състояние да управлява достатъчно добре почистването на региона от замърсените води.

Японският премиер заяви, че вече не може да бъде оставено на ТЕРСО (Tokyo Electric Power Company) да се справят с течовете с радиоактивна вода. 

Японският ядрен регулатор е изразил загриженост за стабилността на засегнатата електроцентрала след разкритието, че има открити нови водни течове. Първоначалната сума на публичните фондове, обещани от правителството за почистване, са 470 млн. щатски долара.

По думите на американския дипломат Кевин Майер допълнителните средства са от съществено значение, но те няма да решат проблема. Той изрази надежда, че това ще бъде първата стъпка на правителството - да вземе по-активна роля в управлението на процеса, а не само да осигурява пари за TEPCO.

Водещи

Най-четени