Каква е тайната при пърженето на хрупкавите тиквички по гръцки? 27.04 | 11:00

Хиляди българи всяко лято се отправят към Гърция, търсейки слънце, море и вкусна храна. Независимо от близостта на културите и националните кухни, едно нещо остава неизменно – тиквичките по гръцки. Това хрупкаво изкушение, което се поднася в таверните по крайбрежието, се е утвърдило като любимо ястие не само за туристите, но и за местните. Въпреки приликата между българската и гръцката кухня, има нещо в това ястие, което ни привлича по начин, по който традиционните български тиквички не го правят.
Тайната е в хрупкавата текстура, въздушната коричка и несравнимия вкус, който може да се постигне само ако знаеш как да приготвиш тиквичките, както го правят в Гърция. И макар да изглеждат лесни, тиквичките по гръцки крият тънкости.
Рецептата за перфектните тиквички по гръцки:
Продукти:
Тиквички (предпочитано – по-малки и крехки)
Брашно
Студена вода с лед (ключов елемент)
Сол и черен пипер
Много горещо зехтиново масло (или олио за пържене)
Как да постигнеш хрупкавия ефект:
Нарежи тиквичките на много тънки кръгчета, или слайдове – почти прозрачни, ако можеш да ги режеш с ножа или белачката. По този начин ще позволиш на коричката да стане тънка и хрупкава, а вътре тиквичката да остане сочна.
В купа сложи брашно. В друг дълбок съд сложи студена вода и добави лед на купчата.
Използвай дълбок съд, като тенджера с високи стени, за да осигуриш равномерно пържене. Загрей мазнината до много висока температура. Това е ключовият момент, за да постигнеш ефекта на "хрупкава коричка и въздушно вътрешно" – когато тиквичките се пускат в горещото масло, те трябва да изпържат бързо и да се запечатат.
Потопи всяко парче тиквичка в брашното, изтупай го, потопи го за секунда в ледената вода и после пак в брашното. Изтупай го и внимателно го поставяй в горещото масло. Не претоварвай тигана, за да можеш да постигнеш равномерно изпържване. Остави тиквичките да се запържат до златисто и хрупкаво.
Когато тиквичките са готови, отцеди ги върху кухненска хартия, за да премахнеш излишната мазнина. Направи си си смес с кисело мляко, чесън и копър. След това поднеси с една гарнитура от свежо сирене фета или малко натрошен бял козе сирене, поръсено със зехтин и пресен босилек.
Не е само сместа или мазнината, които правят тиквичките по гръцки толкова вкусни. Секретът е в контролираната температура на мазнината и тънкият филтър, който не покрива тиквичката изцяло, а позволява да се запази въздушността и свежестта на основния продукт.
Водещи
-
ДАНС: Русия и нестабилните Балкани остават основна заплаха за сигурността на България
Това сочи Годишният доклад на Държавната агенция за 2024 г.
27.04 | 17:40
-
Доналд Тръмп - младши пристигна. Кой е той?
Какво не знаем за най-голеемия син на американския президент
27.04 | 17:20
-
Орбан: Военната психоза, обхванала Европа, е на път да приключи
Без Америка Украйна няма шанс, но Брюксел се придържа към безнадеждна стратегия за война,...
27.04 | 17:00
-
Тя ли е новата любов на Гришо?
Горещата мексиканска актриса Ейса Гонсалес целуна първата ни ракета след победата му в Мадрид
27.04 | 16:40
Най-четени
-
Екипи на пожарната отводняват къщи в Монтанско
84 л/кв. м се изляха снощи в с. Лехчево
27.04 | 12:23
-
Доналд Тръмп - младши пристигна. Кой е той?
Какво не знаем за най-голеемия син на американския президент
27.04 | 17:20
-
Борис Бонев: ГЕРБ отстрани Стоян Братоев от поста в "Метрополитен"
Гангстери превземат общинско дружество с капитал от над 3 милиарда лева - така коментира той...
27.04 | 14:00