"Хизбулла“ получи мандат за правителство в Ливан 25.01 | 15:32

Наджиб Микати получи мандат за съставяне на правителство

От Елена Коцева

Президентът на Ливан Мишел Сюлейман връчи мандат за съставяне на правителство на Наджиб Микати, съобщава агенция Новости.

След завършилите днес двудневни парламентарни консултации Микаит, издигнат от движението "Хизбулла" и останалите опозиционно фракции, получи подкрепата на повечето депутати.

Така Рафик Харири, чието правитество се разпадна на 12 яунари, остана само с 60 гласа, съобщават световните агенции. Напрежението в страната изключително много се повиши, а няколко дни поред се чуваха предупреждения и за започване на война.

Според действащата в Ливан система на разделение на властта, постът на премиера е резервиран за сунитите, а председателят на парламента трябва да бъде зает от шиит. Президентът на страната трябва да бъде маронит, християнин. Микати по вероизповедание е сунит, така че формално системата на управление и разделение на властите не се нарушава. 

56-годишният Микати е крупен предприемач от ливанския град Триполи, като състоянието му се оценява на 2.5 милиарда долара. Той е основател на компанията Mikati Communications Group, която включва в себе си водещата за Близкия изток (Йемен, Сирия и Кипър).

Микати вече веднъж е бил начело на правителството – за няколко месеца през 2005 година след убийството на Рафик Харири. През 1992 година е бил и министър на обществените работи и транспорта в правителството на Харири.

Изборът предизвика яростни протести от страна на привържениците на прозападно настроения Саад Харири. Хиляди сунити излязоха по улиците на големите градове след обявения Ден на гнева. Протестиращите обвиняват "Хизбулла" в това, че се опитва да извърши държавен преврат и смяна на системата на управление.

По-рано също така Съединените щати и техните западни съюзници предупредиха от своя страна, че е възможно да оттеглят подкрепата си за Ливан.

Правителството на националното единство на Ливан, начело с Саад Харири се разпадна на 12 януари след като в ООН бе внесен доклада за разследването на терористичния акт от 005 година, когато бе убит премиерът Рафик Харири (баща на доскорошния премиер).

Тогава Саад Харири отказа да изразява несъгласие с изводите на следователите на ООН, които възлагат основната вина за покушението на високопоставени представители на "Хизбулла". Движението от своя страна категорично отхвърля всякакви обвинения.

Водещи

Най-четени