30 години от катастрофата „Чернобил“ 26.04 | 10:51

Стотици хиляди души все още понасят последствията от аварията

От Кристиан Костурков

Днес се навършват 30 години от ядрената катастрофа в украинската АЕЦ "Чернобил". На 26 април 1986 г. в 01:23 ч. местно време, по време на не добре обмислен експеримент, реакторът на блок 4 на централата се взривява. Вследствие на ескплозията се разразява и голям пожар, който огнеборци, допълнително изпратени специалисти и екипи, както и доброволци, гасят в продължение на 10 дни. Въпреки намесата на огромно количество хора и техника, това става най-голямата ядрена авария към онзи момент и засяга стотици хиляди хора в много държави. От района на аварията са евакуирани завинаги над 200 хил. души, включително и съседният на АЕЦ "Чернобил" град Припят, от където хората са изведени буквално за часове.

Радиоактивният облак започва да се разпространява на запад и засяга редица страни – от Балканите и Източна Европа чак до Скандинавието. Най-потърпевши обаче са хората в Беларус, където падат над половината от радиацията. Много от работилите по гасенето на пожара и отстраняването на последствията от взрива в реактора, особено в първите дни след инцидента, са заразени с т.нар. лъчева болест. Много от тях по-късно умират. Разнеслата се на стотици километри радиация пък заразява хора, животни, растения, храна, поради което и до ден днешен в много държави последиците от аварията са изключително сериозни.

Стотици хиляди са засегнати от аварията в "Чернобил". Според различни изследвания и доклади радиацията е отнела и ще продължава да отнема животи дори и с средата на нашия век. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хил. са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хил., което е 6 пъти над прогнозата на ООН, пише БГНЕС. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хил. европейци до 2065 г.

До края на ноември 1986 г. е завършен саркофагът, под който е погребан взривилият се 4-ти блок на АЕЦ "Чернобил", за да не продължава да излъчва радиация. Въпреки това обаче проблемите там не са решени изцяло и дори в момента се работи над проект за изграждането на нов по-сигурен саркофаг.

До 2011 г. катастрофата в украинската атомна централа беше най-голямата, сериозна и са мащабни последици. Тя е класифицирана с най-високата 7-ма степен по международната скала за ядрените събития INES. В същата категория обаче попадна преди близо 5 години и аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1".

Водещи

Най-четени