7 години от голямото земетресение, причинило трагедията АЕЦ „Фукушима“ 11.03 | 11:19

Трусът погуби близо 18 хил. живота, последиците още не могат да се заличат

От iNews.bg

Днес Япония отбелязва седмата годишнина от чудовищното земетресение през 2011 година, което предизвика смъртта на близо 18 хил. човека и доведе до най-страшната ядрена катастрофа в историята след аварията в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. По този повод днес на територията на цялата страна ще се проведат различни мероприятия, посветено на бедствието, наричано още Велико източнояпонско земетресение, предаде БГНЕС.

В точно 14:46 часа местно време (07:46 българско) - когато преди седем години са регистрирани първите трусове – цялата страна ще почете с минута мълчание паметта на жертвите. На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер разтърси крайбрежието на Тихия океан на дълбочина от 25 километра. Стихията засегна основно североизточния регион на страната, наречен Тохоку. Там огромни вълни цунами с височина над 10 метра заляха префектурите Ивате, Мияги и Фукушима, унищожавайки напълно цели градове и селища.

Едва сега, седем години по-късно, хората най-сетне получиха правото да се завърнат по местата, където са родени и отгледани. Въпреки това голяма част от жителите в тази част на страната ще останат още дълго в домовете за временно пребиваване, предоставени им от правителството, тъй като изграждането на нови къщи напредва бавно, от страх, че аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1" може да се повтори.

"Много хора в префектура Фукушима все още са принудени да живеят като бежанци. Искаме да ускорим възстановяването на региона, за да може всяко семейство да се завърне у дома си", заяви министър-председателят на страната Шиндзо Абе в навечерието на годишнината.

До края на този месец японското правителство трябва напълно да завърши и обеззаразяването на районите, засегнати от освобождаването на радиация заради експлозията в атомната електроцентрала "Фукушима-1" през пролетта на 2011 година. Тогава проверката установи, че в резултат на инцидента в атмосферата е бил изхвърлен два пъти и половина повече радиоактивен газ ксенон-133 в сравнение с количеството при Чернобил и е наложително незабавното отцепване на района. Засегнати бяха 11 града, обхващащи над 1150 кв. км. площ.

Водещи

Най-четени