95% от американците одобряват смъртта на бин Ладен 08.06 | 11:07

Много малко хора по света обаче се чувстват в по-голяма безопасност

От Нели Минчева

Американските военни са постъпили правилно, убивайки Осама бин Ладен, тъй като той е имал основна роля при организирането на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ.

Това смятат 95 на сто от жителите на Щатите, показват данни от проведено представително проучване от анализаторската компания Ipsos.

iNews
припомня, че за смъртта на бин Ладен беше съобщено в началото на май. Тогава американският президент Барак Обама оповести, че терористът е ликвидиран след нападение на негова резиденция в Пакистан.

Изследването на Ipsos по темата е проведено в общо 22 държави по света – седмица след убийството на лидера на Ал-Кайда. Същият дял на одобрение, както този в САЩ, е регистриран единствено в Индия.

От запитаните във всички страни (общо 17 хиляди души), включени в проучването, три четвърти подкрепят проведената операция, но в същото време само 11 на сто се чувстват в по-голяма безопасност след нея.

Делът на одобрение на убийството на Осама във Франция и Великобритания е 87%, в Австралия, Белгия и Канада – 85%, в Полша и Италия – съответно 83% и 81%. Най-слаба е подкрепата за операцията в Аржентина (45%). България не е включена в изследването.

Що се отнася до това дали терористичните атаки по света ще намалеят, французите се изказват най-скептично по въпроса – само 8 на сто вярват, че ще има по-малко атаки. В Индия, Бразилия и Турция са най-оптимистично настроени, като съответно 38% и по 21% смятат, че тероризмът ще намалее.

Французите, японците и аржентинците в най-голяма степен мислят, че са още по-изложени на опасността от атаки.
 

Водещи

Най-четени