Charlie Hebdo си навлече гнева на Европа с противоречиви карикатури на малкия Айлян 15.09 | 09:00

Британският юрист Питър Херберт определи новия брой на списанието като "ксенофобски" и обвини Франция в "морално разложение"

От iNews.bg

В последния си брой френското сатирично издание Charlie Hebdo публикува серия от карикатури, посветени на мъртвото 3-годишно сирийско дете Айлян Курди, изхвърлено на брега край турския курорт Бодрум.

На едната от карикатурите над мъртвия Айлян е изписано "Толкова близо до целта", а на брега има билборд на "Макдоналдс" с надпис: "Две детски менюта на цената на едно".

Заглавието на втората карикатура е "Доказателството, че Европа е християнска" - Христос казва, че "Християните ходят по вода", а "отговорът" е "Децата на мюсюлманите потъват".

Британският юрист Питър Херберт определи новия брой на Charlie Hebdo като "расистки и ксенофобски" и обвини Франция в "морално разложение".

1567149

Юристът обяви, че ще се обърне към Международния наказателен съд заради карикатурите, посветени на Айлян.

Карикатурите са дело на известният художник Лоран "Рис” Сурисо – политически карикатурист. След атаката над Charlue Hebdo , той е придружаван навсякъде от въоръжени цивилни полицаи. Рис е сред оцелелите от атаката над сатиричния вестник, като в момента е негов главен редактор.

Двете карикатури предизвикаха вълна от негативни коментари в социалните мрежи. Потребители ги определиха като обидни и обвиниха изданието в използване на смъртта на Айлян за сатирични цели.

1567150

Миналата седмица художници от цял свят откликнаха на потресаващите снимки с мъртвото 3-годишно сирийско дете, с рисунки, чиито заглавия отправят красноречиви послания към политиката спрямо бежанците и бездушието към страданието им.

 

Айлян, 5-годишното му братче Галип и майка им Рехан се удавиха в опит да достигнат бреговете на Гърция, бягайки през Турция от родния си сирийски град Кобани - арена на ожесточени сблъсъци между "Ислямска държава" и кюрдските бойци. Крайната им цел била Канада, където бягали при свои роднини.

Водещи

Най-четени