Алея на олимпийската слава бе открита на Гребната база в Пловдив (СНИМКИ) 13.09 | 16:45

От първия завоюван медал през 1956-та година на футболиста Тодор Диев до последните през 2004-та година на Йордан Йовчев и покойния вече Милен Добрев, общият брой на спечелените медали за Пловдив от олимпиади е 52

От iNews.bg

В Пловдив официално бе открита Алея на олимпийската слава. Тя се намира на Гребната база, където са изложени снимки и информация за 46 спортисти, прославили България и завоювали медал от най-силния спортен форум на планетата.

От първия завоюван медал през 1956-та година на футболиста Тодор Диев до последните през 2004-та година на Йордан Йовчев и покойния вече Милен Добрев, общият брой на спечелените медали за Пловдив от олимпиади е 52. От тях 11 са златни, 21 - сребърни, а 20 - бронзови.

Табелите са на български и на английски език, за да може и чуждестранните гости на града да се запознаят с постиженията на големите шампиони. "Идеята е от много години и съм щастлив, че успяхме да направим това малко нещо за великите спортисти, донесли толкова много слава на нашия град и на България. Важно е младите да видят какви спортисти има в Пловдив и да се запалят още повече по спорта". Това каза двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, чиито лик също грее на алеята на славата.

2182588

По време на откриването на алеята, с минута мълчание бяха почетени отишлите си спортисти, прославили Пловдив и страната ни. Припомняме ви, че само преди около месец, този свят напусна великата баскетболистка Пенка Стоянова. Инициативата за Алея на олимпийската слава е на ОП "Младежки център Пловдив" и заместник-кмета Георги Титюков, който заедно с олимпийския ни шампион по гребане Николай Бухалов, големият Йордан Йовчев, областният управител Здравко Димитров и други големи наши спортисти прерязаха символично лентата на новата атракция.

Десетки шампиони уважиха събитието, като сред тях бе и първата олимпийска шампионка на Пловдив - гребкинята Сийка Келбечева - Барбулова, спечелила златото в Монреал, Канада, през 1976-та година. "Много е символично това, че сме първите и сме точно пред клуб "Тракия", откъдето навремето тръгнах към гребането", заяви голямата шампионка пред паното, съдържащо информация за нейното постижение.

Присъстващите днес спортисти изразиха надежда, че златните години за българския спорт не са отминали и алеята ще бъде допълвана в бъдеще с още родни таланти, завоювали медали на най-значимия спортен форум в света.

2182587

Водещи

Най-четени