Аржентина и Мексико искат отново да бъдат домакини на Формула 1 18.06 | 17:03

Двете държави представиха различни проекти пред делегатът на ФИА Чарли Уайтинг, като се надяват скоро да се завърнат в Формула 1

От Краси Киров

Аржентина и Мексико са били домакини на 35 кръга във Формула 1 през годините, но за последно бяха част от календара на шампионата съответно през 1998-ма и 1992-ра година.

Сега двете държави имат целта отново да бъдат домакини на Гран При, като архитектите на обновената писта Силвърстоун са спечелили проект за изграждането на "Велосиудад Аржентина" в Сарате, близо до Буенос Айрес.

Пистата, която се замисля, ще бъде от Клас 1 по изискванията на ФИА и ще може да посреща и състезания от МоtоGP. Тя ще бъде дълга 5.5 км, като дизайна и конструкцията ще бъдат готови за две години. Основната цел е чрез издигането на нова писта в Аржентина да се стимулира развитието на местни пилоти и на спорта като цяло.

Организаторите няма да кандидатстват за домакинство на Гран При във Формула 1, докато по-голямата част от проекта не бъде изпълнена. Очаква се на нея да се провеждат и състезания от местните серии TC2000.

Писта Клас 1 ще бъде построена и в Мексико, след като страната се наслаждава на присъствието на Серхио Перес във Формула 1 - за първи път от 30 години има участник от страната на "ацтеките".

Делегатът на ФИА Чарли Уайтинг вече беше в Мексико Сити, където му бе представен проектът за новата писта. Организаторите на строежа получиха изискванията на федерацията, които трябва да бъдат покрити, за да има успех проектът.

Идеята е да се направят промени на трасето Аутодромо "Ерманос Родригес", за да може да се домакинства във Формула 1.

Водещи