Без зрители на запалването на олимпийския огън 12.03 | 13:02

Броят на официалните лица, гостите и журналистите е ограничен до минимум

От iNews.bg

Церемонията по запалване на олимпийския огън за тазгодишните Летни олимпийски игри в Токио ще се проведе днес без публика. На събитието ще присъстват президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах и ръководителят на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, предаде БГНЕС.

Броят на гостите е ограничен до минимум заради епидемията от коронавирус. След като бъде запален от слънчевите лъчи на стадион "Панатенаик" в Атина, олимпийският огън ще премине през 31 града в Гърция и ще обиколи 15 археологически обекта. Ще бъдат изминати 3 500 километра, докато следващата седмица, на 19 март пристигне на Олимпийския стадион в Атина. В гръцката столица той ще бъде предаден на организаторите на Летните олимпийски игри в Токио.

Заради ситуацията с коронавируса днес на запалването ще присъстват само стотина гости, на Международния олимпийски комитет и Токио 2020. Броят на журналистите също е ограничен до минимум.

Вчера премина успешно генералната репетиция на паленето на олимпийския огън, която също беше без публика.

От Гръцкия олимпийски комитет са изпратили специални напътствия и инструкции до всички градоначалници на градовете, през които огънят ще премине. В деня на откриването на Игрите огънят тържествено се запалва на Олимпийския стадион и той гори до края на игрите. Ритуалът се изпълнява от 1936 г.

Водещи

Най-четени