България спечели точка, но загуби две срещу Черна гора в Подгорица 04.06 | 23:28

"Лъвовете" достигнаха до равенство 1:1 при гостуването си на Мирко Вучинич и компания, с което обаче намалиха значително шансовете си за класиране на Евро 2012 в Полша и Украйна

От iNews.bg

Националният отбор на България не загуби, но и не победи при гостуването си на Черна гора в Подгорица в мач от квалификационната кампания за класиране на Евро 2012 от група G. Срещата завърши при равенство 1:1, след като скучно първо полувреме бе последвано от мълниеносно второ, в което видяхме и по едно попадение в двете врати. Джалович откри за домакините, а Ивелин Попов записа нов гол с националната фланелка на своята сметка, изравнявайки за крайното 1:1.

По този начин Черна гора отново се изравни с Англия по брой точки в нашата група G - по 11, докато България остава на предпоследна четвърта позиция, разполагайки с актив от само 5 точки. Толкова има и Швейцария, но "кръстоносците" са със значително по-добра голова разлика.

Селекционерът на българския тим Лотар Матеус не поднесе сериозни изненади по отношение на своя стартов състав, място в който намери дебютантът Маркиньос. Бразилският халф на ЦСКА получи своя български паспорт и записа официален дебют с фланелката на "лъвовете", заемайки място в схемата на немския специалист.

На вратата на България очаквано застана Николай Михайлов, а като двойка централни бранители пред него се изявяваха Иван Иванов и Николай Бодуров. Петър Занев и Иван Бандаловски бяха разположени на двата фланга на защитата, а като вътрешни халфове оперираха Христо Янев и капитанът Стилиян Петров. Мартин Петров и Станислав Манолев влезнаха в ролята на външни полузащитници, а дебютантът Маркиньос бе поставен зад острието на България в днешния мач Ивелин Попов.

За съжаление обаче на Лотар Матеус и всички привърженици на българския национален отбор, капитанът Стилиян Петров напусна принудително игра още на почивката в Подгорица. Стенли пострада в самото начало на срещата, когато халфът на Астън Вила бе контузен от звездата на Черна гора Мирко Вучинич, опитал се да открие резултата след грешка на Бодуров. Петров бе заменен от Чавдар Янков, но отсъствието му от игра очаквано не повлия никак добре на представянето на "трикольорите" през вторите 45 минути.

Може би и до голяма степен очаквано, срещата в Подгорица започна с домакински натиск на Черна гора. Възпитаниците на Златко Кранчар знаеха, че при евентуален успех ще се утвърдят на първото място на нашата група G, което и видимо ги бе мотивирало до краен предел. Резултатът в двубоя можеше и да бъде открит след само три минути игра, когато Николай Бодуров допусна фрапантна грешка на границата на наказателното поле. Бранителят на Литекс подцени по непростим начин присъствието на Мирко Вучинич в близост до него, позволявайки на тарана на Черна гора да се озове на стрелкова позиция. За наш късмет таранът се засуети и не съумя да отправи удар, а в ситуацията нашият капитан Стилиян Петров получи травма, която и на полувремето сложи край на участието му в мача.

Натискът на домакините продължи и в следващите минути на срещата, преди футболистите на Матеус все пак да успеят да се окопитят. България започна да изнася играта малко по-напред, а в 10' Маркиньос опита и първи удар по посока вратата на противника, но неточно. Постепенно играта се поизнесе в средата на терена, но по-опасните ситуации отново бяха пред вратата на Николай Михайлов. В 23' "лъвовете" опитаха заучена комбинация, но Маркиньос се размина с коженото кълбо, след центриране на Мартин Петров. В 39' Христо Янев отправи и първи точен удар в очертанията на черногорската врата, но Божович улови без проблеми.

Изключително инфарктни за България бяха последните пет минути на първото полувреме, когато футболистите на Черна гора нацелиха на два пъти гредите зад Михайлов. В 40' Павичевич нанесе страховит изстрел по посока българската врата от солидна дистанция, но гредата го лиши от откриване на резултата. Трибуните в Подгорица отново бяха вдигнати на крака само три минути по-късно, когато късметът отново навести българския отбор. Черна гора изпълни корнер пред пазената от Николай Михайлов врата, а Баша се извиси най-високо сред играчите в пеналтерията. Топката обаче отново не пожела да влети в мрежата, удряйки се в напречната греда на българската врата.

Началото на втората част бе добро за българския тим, а Божович трябваше да се намесва на два пъти още до 47'. Скоро след подновяването на играта Мартин Петров центрира в наказателното поле на домакините, където Савич за малко не си отбеляза автогол. Божович обаче се протегна добре и улови топката, преди тя да влети във вратата му. Минута по-късно България отново бе близо до гола. Николай Бодуров стреля след статично положение пред вратата на домакините, но отново Божович се намеси адекватно и отрази.

Препълнените трибуни в Подгорица изригнаха седем минути след подновяването на играта, когато Черна гора откри резултата. Владимир Божович бе изпуснат по лявото крило и овладя в наказателното поле, центрира и намери Радомир Джалович, който от шест метра с воле не остави шансове на Николай Михайлов - 1:0. Веднага след това се стигна и до напрежение между футболистите на двата отбора, които за малко не се впуснаха в масов бой.

Футболът през втората част бе далеч по-атрактивен и интересен от този през първите 45 минути, а полученият гол сякаш събуди българския отбор. "Лъвовете" започнаха да играят все по-силно в предни позиции, а домакините от Черна гора се убедиха, че няма да им бъде никак лесно в днешната лятна вечер. В 65' България пропусна най-добрата си възможност до този момент. Станислав Манолев осъществи добър пробив и центрира от десния фланг на родната атака, но сантиметри разделиха Христо Янев от изравняване на резултата.

До такова обаче все пак се стигна минута по-късно, когато Черна гора допусна първи гол в своята врата за настоящата квалификационна кампания за Евро 2012. Негов автор бе Ивелин Попов, а по този начин България възстанови равенството. Нападателят на Газиантепспор получи чудесно центриране от Петър Занев и от близка дистанция не сбърка, не оставяйки шансове на Божович - 1:1.

Голът на Попов доведе и до видим подем в играта на българските футболисти. Домакините се смутиха от изравнителното попадение на "лъвовете", а възпитаниците на Лотар Матеус започнаха да притискат все по-силно своите противници на терена. България осъществи нова опасна атака през левия фланг, но центрирането на Мартин Петров не успя да намери футболист в бяла фланелка. Националният ни тим обаче започна да изглежда по начина, по който винаги желаем да го видим - остър, опасен и играещ на пълни обороти.

В 72' на терена се появи един от най-класните футболисти на Черна гора - продължително лекуващият травма Стеван Йоветич, а присъствието му на тъчлинията видимо оживи трибуните в Подгорица. В 74' последва и много опасен изстрел на Владимир Божович, който мина близо до рамката на българската врата. Мигновенно след това "лъвовете" отговориха, но този път Станислав Манолев не съумя да реализира от добра стрелкова позиция.

Двата тима продължиха да търсят успеха и в последните десет минути на мача, а в 83' гол на България бе отменен поради засада. Ивелин Попов отбеляза след рикошет в тялото на противниковия страж, но попадението му не бе зачетено от съдийската тройка. Минута по-късно Лотар Матеус ясно показа, че е дошъл за победа, пускайки в игра централния нападател Цветан Генков на мястото на Янев. Минути преди края на терена се появи и оплакващият се от вирус Спас Делев, а България не спря да търси успеха до последния съдийски сигнал. Маркиньос отново опита да изненада Божович от далечна дистанция, но бразилецът пак не намери очертанията на вратата.

В последните секунди българите осъществиха нова бърза атака в наказателното поле на Черна гора, като отново дейно присъствие в ситуацията имаше дебютантът Маркиньос. Бразилецът се понрави с агресията си в предни позиции, но подаването му в пеналтерията на домакините не намери съотборник в бяла фланелка. Черна гора веднага отговори с нови две атаки по посока пазената от Михайлов врата, но родната отбрана отново издържа на натиска, след което и последва съдийски сигнал за край на двубоя.

Водещи

Най-четени