Григор Димитров с лек напредък в ранглистата на ATP 31.10 | 09:40

Българинът се изкачи с една позиция до №71, а при жените Петра Квитова вече диша във врата на лидерката Каролине Возняцки

От Константин Симидчийски

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се изкачи с една позиция в световната ранглиста на ATP, като талантливият хасковлия вече се намира под №71 в света. Българинът обаче със сигурност ще отбележи лек спад в класирането си до края на годината, имайки предвид, че не е заявил повече турнири до края на сезона, а има да защитава 45 точки от участието си в Хелзинки през 2010.

В Топ 10 при мъжете има само една промяна, като французинът Жо-Вилфрид Цонга се изкачва до №8 на планетата, докато американецът Марди Фиш се нарежда девети. Лидер остава носителят на три титли от Големия шлем за годината Новак Джокович, следван от Рафаел Надал и Анди Мъри. Роджър Федерер е четвърти, а след звездния квартет се нареждат Давид Ферер, Робин Сьодерлинг, Томаш Бердих, Жо-Вилфрид Цонга, Марди Фиш и Гаел Монфис.

При жените първата си позиция в ранглистата запазва датчанката Каролине Возняцки, която претърпя истинско корабокрушение на Шампионата на WTA в Истанбул, отпадайки още в груповата фаза. Нужно е да се отбележи обаче прогресът на двете финалистки в турския мегаполис. Победителката в Истанбул Петра Квитова се изкачва до втора позиция в ранглистата, докато финалистката Виктория Азаренка е вече трета.

Авансът на Возняцки пред Квитова е едва 115 точки, което може да доведе до нова №1 в света съвсем скоро - още през януари и с приключването на Откритото първенство на Австралия. Спад с две места отбелязва Мария Шарапова, която също записа ужасяващо представяне в Истанбул. Маша пристигна край Босфора под №2 в света, но от тази седмица е вече под №4.

Първата ни ракета Цветана Пиронкова остава в Топ 50 на световния женски тенис, намирайки се под №47.

 

Водещи

Най-четени