Кристоф Инерхофер триумфира в Суперкомбинацията 26.02 | 15:13

Италианецът успя да се представи страхотно в Супер Г и грабна златото в Банско

От iNews.bg

Италианецът Кристоф Инерхофер спечели златния медал от Суперкомбинацията в Банско, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

26-годишният световен шампион в супергиганския слалом бе едва 11-и след първия манш, но с прекрасно каране във втория успя да триумфира в историческото за нашата държава зимно мероприятие от най-висок ранг.

Инерхофер завърши с време от 2:23.87 минути, което се оказа достатъчно за златото. Така италианецът продължи отличната си форма от Световното първенство в Гармиш-Партенкирхен по-рано през месеца, където спечели злато в супергигантския слалом, сребро в суперкомбинацията и бронз в спускането. Победата бе изключително драматична, тъй като в самия край на надпреварата Феликс Нойройтер се движеше изключително силно и имаше всички шансове да грабне победата, но в крайна сметка остана само на 0.01 секунди от Инерхофер.

Така германецът Нойройтер трябваше да се примири със сребърния медал, а трети на 33 стотни зад победителя се нареди Томас Мермило-Блонден (Франция). Той изоставаше сериозно след слалома, но даде най-добро време в супергигантския слалом и за първи път в кариерата си се качи на подиума в старт от Световната купа.

Първи след слалома по-рано тази сутрин бе настоящият световен шампион в дисциплината Жан-Баптист Гранж. Французинът обаче допусна сериозна грешка в Супер Г и дори не успя да завърши, позволявайки на Кристоф Инерхофер да се окичи със златото.

Хърватинът Ивица Костелич, който е лидер в генералното класиране за Световната купа, така и не успя да се представи на ниво и завърши пети в днешната Суперкомбинация.

Българинът Георги Георгиев, който бе 17-и след слалома, завърши на 21-о място след двата манша с време от 1:25.05 и изоставане съответно от 2.90 секунди зад победителя. Все пак 23-годишният Георгиев за втори път спечели точки за Световната купа, като изравни най-доброто си класиране от суперкомбинацията във Вал Д'Изер през декември 2008 година. Друг българин Никола Чонгаров остана на последното 33-о място с време 2:31.52 минути, а братът на Георги Георгиев - Светослав, беше дисквалифициран след първия манш.

След този успех Кристоф Инерхофер се изкачва с пет места в генералното класиране за Световната купа и заема осма позиция с актив от 533 точки. Убедителен лидер остава Ивица Костелиц с 1294 пункта, следван от Дидие Кюш и Аксел Лунд Свиндал.

Водещи

Най-четени