Ню Джърси отново мисли за старт от Формула 1 03.08 | 17:45

Преговорите с евентуални инвеститори вече вървят, макар и в твърде ранен етап

От Константин Симидчийски

В календара на Формула 1 за 2013 може да присъстват два старта на територията на Съединените американски щати, ако плановете на Ню Джърси за домакинство на състезание от туровете станат реалност.

The Wall Street Journal информира, че кметовете на общините Уихоукън и Западен Ню Йорк в Ню Джърси вече разговарят с потенциални инвеститори, които биха направили тази мечта реалност. За старт на източното крайбрежие се говори открай време, след като Тексас вече получи своята "Писта на Америките", дебютираща в календара през следващата година.

Поне засега проектът предвижда улична писта край река Хъдсън откъм Джърси, докато впечатляващият Ню Йорк със своите небостъргачи ще играе ролята на незабравим пейзаж. Ключов фактор в проекта е това, че той ще бъде в състояние на самоиздръжка, а не зависещ от парите на данъкоплатците.

"В тези несигурни икономически времена, когато всеки директен или индиректен източник на приходи е от съществено значение, наше собствено състезание от Формула 1 би представлявало много позитивен тласък за нашите граждани", коментираха кметовете Ричард Търнър и Феликс Рок в свое съвместно изявление.

Според The Wall Street Journal, разговорите с инвеститори засега са в "много ранен етап", а предвождащ групата от инвеститори е Лео Хиндъри - младши, популярен американски бизнесмен, активист и филантроп.

Говорител на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи също потвърди, че кметовете са провели разговори по темата.

"Перспективата в Ню Джърси да има старт от Формула 1 е наистина вълнуваща", заявиха от офиса на губернатор Кристи.

Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун от своя страна вече е изразявал позитивното си отношение спрямо подобна възможност, като през миналата година дори сподели плановете си за евентуален старт на източния бряг, ако вариантът "Тексас" пропадне.

"Домакин на събитието ще бъде Манхатън или Ню Джърси, с небостъргачите за фон", заяви тогава Екълстоун, добавяйки: "Петнадесет минути от центъра на Ню Йорк до пистата - това ще бъде невероятно".

Водещи

Най-четени