Бърни Екълстоун каза "не" на електричеството в питлейна 05.08 | 18:36

Според Екълстоун, това може да доведе дори до "убити хора"

От Мариян Найденов

Бърни Екълстоун бе категоричен, че новоприетите правила за двигателите във Формула 1 през 2014 ще бъдат преразгледани, като обект на гнева на британеца стана тази точка от регулациите, предвиждаща употребата на електричество в питлейна. Според Екълстоун, това може да доведе дори до "убити хора".

Предложението за електромотори във Формула 1 дойде редом с правилата, даващи зелена светлина за идването на новите V6 1.6 литрови турбо двигатели в спорта, както и за наличието на далеч по-мощен КЕРС. Точка 5.19 от правилата пък гласи, че "болидът трябва да бъде в електрически режим (без запалване или доставка на гориво до двигателя) през времето, когато е в питлейна".

Според Бърни Екълстоун обаче това предвещава сериозни опасности за хората, работещи в съответните зони, имайки предвид липсата на обичайния силен звук от двигателите на машините.

"Формула 1 е абсолютно неподходящо място за електрически двигатели", каза Екълстоун пред "Дейли Експрес". "Това е като да видиш балерини, носещи кецове. Да - определено по-удобно, но няма как да сработи. Няма шанс да видим подобно нещо в питлейна. Някой може да бъде убит, само защото не е чул звука от идващия болид", добави той.

Екълстоун не пропусна и да защити президента на ФИА Жан Тод по този въпрос, заявявайки, че идеята всъщност е била на бившия бос на федерацията Макс Моузли.

"Не можем да виним Жан Тод за това, защото всичко тръгна от Макс Моузли. Идеята идва от него", каза Бърни.

Водещи