Приключи българското участие на "Дакар" 09.01 | 18:28

Алексиев и Николов с героичен подвиг

От Даниел Любомиров

Българският екипаж на рали "Дакар" - пилот Орлин Алексиев и навигатор Пламен Николов – прекрати участието си в най-престижното и мъчително състезание в света.

Както е известно, родните ни представители в автомобилния клас преживяха кошмарни 3 дни в пустинния терен в Аржентина, а тежките им технически проблеми се оказаха фатални. Алексиев и Николов, които за 3 денонощия са спали по-малко от 3 часа, извършиха истински подвиг, след като все пак се добраха до бивака на средата на 5-ия етап.

В крайна сметка обаче се оказало, че автомобилът им ФИАТ няма как да продължи по коварното трасе от Чилесито до Тукуман (петият етап е най-дългият в историята на рали "Дакар" - около 1000 км).

На път към бивака пък навигаторът Пламен Николов една не загубил съзнание заради липсата на сън и храна през последните дни. Целта на Алексиев и колегата му бе да оцелеят в пустините на Аржентина до неделя, когато има почивен ден и ще могат да се извършват повече ремонти по автомобила.

ФИАТ-ът обаче не могъл да поддържа състезателно темпо и с пристигането си в бивака двамата българи осъзнали, че технически колата им няма капацитета да издържи още дори 1 км при наличието на толкова проблеми.

Така българското участие на рали "Дакар" за тази година приключва.

Водещи

Най-четени