Сайнц спечели 7-ия етап на рали "Дакар" 13.01 | 09:28

При мотоциклетите Жоан Бареда Борт излезе победител за 3-ти път

От Даниел Любомиров

Испанската легенда в офроуд надпреварите и бивш световен шампион във WRC Карлос Сайнц спечели 7-ия етап на най-престижното и най-тежко състезание в света – рали "Дакар". Той се представи най-добре със своя автомобил СМГ Бъги по трасето от 763 км (553 от които специална отсечка) от аржентинския град Салта до боливийския Уюни за 4:43.28 часа.

Благодарение на предимно пясъчния терен Сайнц имаше предимство със своето Бъги, което се различава от останалите концепции на колите на фаворитите по това, че не е 4х4, а с един задвижващ мост. Така на дюните в пустинята Сайнц успя да поддържа оптимална скорост и да постигне втората си етапна победа в тазгодишното издание на "Дакар" и общо 27-ма в кариерата си.

Той обаче изостава на 1:50.42 часа от лидера в генералното класиране в класа на автомобилите Нани Рома, който в 7-ия етап финишира 4-ти. Единственият шанс за краен триумф на Сайнц е да спечели всички оставащи 6 етапа до края на "Дакар".

11-кратният победител Стефан Петерханзел бе забавен не само от поредната спукана гума, но и от няколко стада лами, които минаваха пред Мини-то му и го караха да спира за известно време по трасето.

Миналогодишният шампион в "Дакар" е втори във временното класиране с 31:31 минути изоставане от съотборника си с Мини Нани Рома, а трети с 48:23 минути пасив е Жиниел де Вилиерс. Орландо Теранова, едва 9-ти в днешния етап, продължава да е на 4-то място в оувърол таблицата, следван от Насер Ал Атия (втори финиширал в Уюни).

При четириколките 7-ият етап бе спечелен от Игнасио Касале с преднина от 7:40 минути пред Себастиен Хюсеини, докато лидерът в генералното класиране Серхио ла Фуенте остана 3-ти на още 60 секунди.

При камионите миналогодишният шампион Едуард Николаев спечели етапа с 3:45 минути по-добро време от друг шофьор на КамАЗ – Дмитрий Сотников, докато водачът в класа Жерар де Роой (Ивеко) остана трети.

Испанецът Жоан Бареда Борт триумфира за трети път при мотоциклетите и продължава единствен да има реален шанс да попречи на фаворита Марк Кома да спечели титлата в класа.

Водещи

Най-четени