ЦСКА взе дербито и оглави класирането в България 28.10 | 19:43

"Червените" се наложиха с минималното 1:0, благодарение на точното попадение на Янис Зику през първата част

От iNews.bg

ЦСКА триумфира в 173-тото вечно дерби с Левски, след като тази вечер "армейците" изтръгнаха минимален успех с 1:0 в мач от 11-ия кръг на българския шампионат. Срещата се игра на националния стадион "Васил Левски", а автор на единствения гол бе румънецът Янис Зику, който отбеляза в средата на първото полувреме. По този начин "армейците" оглавиха временното класиране в родния елит, оставяйки вечния съперник на цели 7 точки зад себе си. В самия край изгонен от рефера Таско Тасков бе наставникът на Левски Георги Иванов.

Днешният двубой бе първи за новия стар старши-треньор на ЦСКА Димитър Пенев, който в началото на седмицата застана начело на "червените" след уволнението на Милен Радуканов. На вратата на символичните домакини очаквано застана алжирският национал Райс Мболи, а пред него в отбрана подредени бяха Адемар Жуниор, Костадин Стоянов, Пламен Крачунов и Петър Стоянов. Като вътрешни полузащитници трябваше да действат капитанът Тодор Янчев и Борис Галчев, а квартетът Янис Зику - Жуниор Мораеш - Спас Делев - Мишел Платини трябваше да търси головете във вратата на "сините". Извън стартовия състав на ЦСКА остана холандецът Грегъри Нелсън, който бе на пейката.

Мениджърът на Левски Георги Иванов взе алтернативно решение по отношение на своята атака, като в ролята си на централен нападател се върна ветеранът Христо Йовов. На двете крила Гонзо бе поставил Антонио Калво и Даниел Младенов, докато с креативни функции в средата отново се бе нагърбил македонският плеймейкър Дарко Тасевски. Сержиньо Грийн също се върна в средата на терена, партнирайки си с Владимир Гаджев, докато в отбрана пред Пламен Илиев бяха наредени Орлин Старокин, Ларс Рисп, Йордан Милиев и Дъстли Мюлдер.

Сблъсъкът на националния стадион "Васил Левски" започна с отлична възможност в полза на ЦСКА, като още в 5 минута румънският нападател на "армейците" Янис Зику бе изведен очи в очи с Пламен Илиев. От непосредствена близост румънецът стреля с левия крак, но прати топката право в тялото на младежкия национал, който отрази. Младият страж на Левски бе силно критикуван за леките попадения, които допусна в своята врата по време на двубоя с Калиакра, но в тази ситуация се намеси решително.

В следващите минути двата тима се опитаха да установят някакъв игрови превес над своя съперник, но добрите разигравания и качествени комбинации липсваха. Футболистите в червени и сини екипи правеха опит да играят на скорост, но това довеждаше и до множество неточни пасове помежду им. В 15 минута Дарко Тасевски стреля неточно в аут, а шест минути по-късно последва и най-опасната ситуация пред вратата на домакините. Антонио Калво показа добри качества, осъществи пробив и стреля опасно, но Мболи отрази. Стражът не успя да задържи кълбото в свое владение, но за негов късмет бранител на "червените" изчисти, преди футболист на Левски да има възможността за добавка.

Последваха нови силни моменти за ЦСКА, като в 25' Жуниор Мораеш получи шанс да стреля от границата на наказателното поле. Бразилецът отправи силен удар право под гредата, но Пламен Илиев отново се намеси решително, отразявайки в корнер. Именно от ъглов удар обаче последва и първото попадение в срещата, което падна в мрежата на символичните гости. Борис Галчев центрира от флагчето, а отбраната на Левски и Пламен Илиев демонстрираха ужасен синхрон и подредба, което позволи на Янис Зику да се озове напълно непокрит пред опразнена врата. Румънецът нямаше какво друго да направи, освен да насочи топката към мрежата на "сините", вкарвайки своя първи гол в дербито - 1:0.

На теория това попадение трябваше да доведе до ответна реакция от страна на Левски, но воденият от Георги Иванов тим страдаше от остра липса на каквито и да е идеи в предни позиции. Защитата на "армейците" рядко бе затруднявана, а с изключение на опасния изстрел на Тони Калво Райс Мболи почти нямаше поводи да покаже класата си. В 32 минута десният бранител Дъстли Мюлдер вдигна на крака феновете на Левски, но ударът на холандеца мина край гредата. Едва ли това говори много добре за нападателите и халфовата линия на "сините" в днешния ден, но в самия край на полувремето отново Мюлдер направи опит да застраши пазената от Мболи врата. Защитникът получи центриране от Орлин Старокин и направи опит за удар от въздуха, но крайно неточен.

На почивката мениджърът на Левски Георги Иванов очаквано извърши промяна в своя стартов състав, като Дарко Тасевски отстъпи мястото си на терена на холандския таран Сьорд Арс. Нападателят зае позиция на върха на атаката, докато Христо Йовов се изтегли по-назад, получавайки и повече възможности да играе с топката. Димитър Пенев от своя страна не посегна към резервните си футболисти.

В началните минути на второто полувреме Левски се опита да установи натиск спрямо своя съперник, ала няколко статични положения пред Райс Мболи не доведоха до резултат. Малко преди мачът да навлезе в рамките на еди час, пред вратата на "червените" стана горещо. Христо Йовов на два пъти бе близо до изравнителен гол, като първо удар на ветерана с глава срещна тялото на противников футболист, а секунди по-късно Райс Мболи плонжира и улови техничен негов изстрел.

Последваха минути на нервност между играчите в червени и сини екипи, като първо Борис Галчев и Сержиньо Грийн получиха жълти картони за конфронтация помежду им, а малко след това се сдърпаха Йовов и Адемар Жуниор. Двамата се разминаха без картони от страна на рефера Таско Тасков. В 63 минута се стигна и до нова очаквана смяна от страна на Георги Иванов, като в игра се появи едно от откритията на родния шампионат за този сезон - Симеон Райков. Новоизлюпеният национал замени Даниел Младенов, който не се запомни с почти нищо в днешното вечно дерби. Секунди по-късно последва и бомбен изстрел от пряк свободен удар на Мишел Платини, който за малко не изненада Пламен Илиев от сериозна дистанция. В удара на бразилеца имаше много сила, но и не достатъчно точност.

Футболистите в сини екипи продължиха да търсят изравнително попадение, като на този етап Димитър Пенев все още не поглеждаше към своята резервна скамейка, въпреки усилващия се устрем на Левски. Символичните гости направиха нов опит да превземат пазената от Райс Мболи врата в 68 минута, но Владимир Гаджев стреля край гредата. Преместилият се на десния фланг Антонио Калво също се стремеше да бъде максимално активен в офанзивен план, но старанието на испанеца така и не довеждаше до ефективен резултат.

Дванадесет минути преди края Димитър Пенев извърши първа промяна в своя стартов състав, като намерението на наставника бе съвсем ясно. Жуниор Мораеш напусна терена, отстъпвайки мястото си на далеч по-дефанзивно настроения Румен Трифонов. В 79 минута Платини осъществи красив пробив сред отбраната на "сините", като в крайна сметка топката му бе избита. Кълбото попадна на крака на Адемар, който обаче стреля крайно неточно в аут. По същото време Георги Иванов направи своята трета и последна рокада, пускайки в действие Иван Цветков на мястото на Ларс Рисп. Гонзо вече действаше "ва банк", а Сержиньо Грийн доигра срещата в отбрана.

Почти веднага след това се стигна и до интригуваща ситуация пред вратата на Райс Мболи, след като Сьорд Арс се озова на няколко метра от голлинията на вратата. Холандецът обаче имаше твърде малък ъгъл за стрелба, поради което и избра да върне топката няколко метра по-назад. В последствие атаката на Левски не даде резултат. В 84 минута играта напусна и авторът на единствения гол до този момент Янис Зику, който отстъпи мястото си на Александър Якимов.

Минута по-късно се стигна до интересна ситуация в наказателното поле на ЦСКА, а влезлият като резерва Иван Цветков направи опит да спечели дузпа в полза на Левски. Опитният нападател се строполи на земята след контакт с бранител на "червените", но главният съдия Таско Тасков не се поддаде на симулацията, показвайки жълт картон на Цветков. Малко по-късно ЦСКА отговори с опасна контраатака, но останал без подкрепа, Спас Делев стреля покрай гредата. Секунди по-късно Сьорд Арс по чудесен начин преодоля противников футболист и също опита удар от дистанция, но топката отново не намери рамката. В последните минути в игра се появи и останалият на пейката Грегъри Нелсън, като мястото си на терена отстъпи Спас Делев.

В даденото от съдията продължение Костадин Стоянов повали на земята устремилия се напред Иван Цветков, като Таско Тасков предпочете да декорира бранителя единствено с жълт картон. Последва пряк свободен удар в полза на Левски, но Владимир Гаджев нацели стената пред себе си. Малко преди края пък Таско Тасков изгони наставника на Левски Георги Иванов, който реагира бурно на едно от решенията му, навлизайки в терена.

Така "армейците" събраха актив от 28 точки след 11 изиграни срещи, с 3 повече от тима на Лудогорец. Отборът от Разград обаче е и с мач по-малко. Левски остава с 21 пункта и се намира на 4-та позиция в таблицата.

Водещи

Най-четени