Със средства от ЕС „Карнобатплод“ развива производство, което се реализира успешно на няколко континента 21.11 | 12:19
Вече два пъти семейната консервна фабрика се модернизира с европейско финансиране
Семейството на Елка и Атанас Атанасови вече повече от 20 години успешно стопанисва "Карнобатплод" АД. За успеха на консервената фабрика в малкия град те се грижат заедно с техните синове. С помощта на петдесетината работници в предприятието, семейство развива производство, чиито продукти достигат до различни краища на света. За модернизацията на оборудването на два пъти са разчитали на европейско финансиране - първо по предприсъединителната програма в областта на земеделието и селските райони САПАРД. През последния програмен период техен проект за нови машини и съоръжения на стойност над 1.107 млн. лева е получил финансиране още при първия прием по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). "Проектът почти е изпълнен, има построен хладилник, закупени са също така машини и съоръжения, които заменят ръчния труд на много работници, чието осигуряване е сериозен проблем", споделя изпълнителният директор Атанас Атанасов. От началото на този сезон е в експлоатация и хладилното съоръжение, с чиято помощ се удължава периодът на работа.
От Русия до Австралия
Продуктите на компанията основно се реализират в чужбина, въпреки че имат добър прием в две големи търговски вериги у нас. "Стремим се да продаваме навсякъде. Това обаче означава, че трябва да се удовлетворяват различни вкусове. В момента имаме успешни продажби в Израел, откъдето имат изисквания храните да отговарят на строги стандарти и затова редовно ни проверяват", разказва Елка Атанасова, която също като съпруга си е възпитаник на Университета по хранителни технологии. Компотите от праскови са голямата гордост на семейното предприятие. Освен на Израел, те се продават успешно в Америка, Русия, Италия и други западноевропейски страни, а също така и в далечна Австралия. Суровината пристига в комбината от градините в околността на Карнобат. Преди време е правен внос и от Гърция, но от тази година 99% от използваните праскови са български. Причина за това са увеличените площи с овощни градини, производителите на плодове реагират добре на увеличеното финансиране, но все още родната суровина не е достатъчна. В момента 80-90 на сто от производството на "Карнобатплод" се пада на плодови консерви, а амбициите на собствениците са да се развие и зеленчуковото направление.
Водещи
-
Екип на БНТ пострада при протестите в Грузия
Над 220 души са задържани при поредната вечер на протести в Грузия
03.12 | 17:15
-
В търсене на изход от политическата криза: БСП се среща с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и АПС
На влизане в сградата на парламента, Гуцанов уточни, че с "Възраждане" е проведен телефонен...
03.12 | 17:00
-
Болница "Шейново" вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета
Първата инстанция - Софийският градски съд, присъди 60 000 лева на майката и 40 000 лв. на...
03.12 | 16:45
-
ПП МЕЧ няма да участва нито в срещи, нито в кръгли маси с ГЕРБ!
Позицията ни по отношение на ПП ГЕРБ и "ДПС - Ново начало" е категорична още от 28 октомври....
03.12 | 16:30
Най-четени
-
Оказа се, че безработни взимат повече от работещи на минимална заплата
Хората без препитание с право на обезщетението са 40% от всички регистрирани в Бюрата по...
03.12 | 11:59
-
Кирил Петков: Значи можело
03.12 | 10:40
-
Има риск София да остане без парно. СОС свиква извънредно заседание
Това каза на пресконференция в Столичната община общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.
03.12 | 13:30
-
Мобилен оператор обяви ново повишение на месечните такси
Компанията обосновава промяната с подобряване на качеството на интернет услугата и по-високите...
03.12 | 13:59