Германия отваря център за киберзащита 16.06 | 17:36

Организацията ще защитава инфраструктурата на страната от хакери и терористи

От Георги Георгиев

Германската държава отваря нов специален център за киберзащита в четвъртък (16 юни) в отговор на предупрежденията, че инфраструктурата на страната е уязвима за нападения на хакери и кибертерористи, съобщава local.de.

Основната задача на националният център за киберзащита в Бон ще бъде осуетяването подобни заплахи, казва германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих."Заплахата за кибератаки върху системите нараства постоянно", алармира министърът.

Новата организацията, която е изградена със съвместните усилия на различни германски агенции за сигурност, ще заработи в момент, в който загрижеността за уязвимостта на частната и държавна инфраструктура от актове на тероризъм и шпионаж по света нараства с всеки изминал ден.

В това отношение САЩ са особено гласовити, оплаквайки се от атаките, идващи от държави като Китай. Вашингтон признава, че той и неговите съюзници трябва многократно да подобрят защитата на най-критичните си системи.

Кибератаките могат да предизвикат огромни щети и да повлияят негативно на значителна част от германското общество, заяви министър Фридрих. Това е причината правителството да разработи система за компютърна сигурност.

Днес се очаква да бъде публикуван и германски доклад за IT сигурността на страната, който ще разкрие детайли за това как атаките са станали по-софистицирани и целенасочени през последните години. Това ще изисква още по-големи усилия в областта на компютърната сигурност в бъдеще.

Водещи