Германските министри - все по-любима цел на китайските хакери 29.06 | 12:05

Атаките срещу федерални мрежи през 2010 г. са нараснали до 2108

От Ивайло Ачев

Кибер атаките от страна на китайски хакери срещу германски мрежи са нараснали значително през последната година, като е имало опити за пробив и в персоналните компютри на германски министри, пише в своя статия популярното германско издание "Билд".

Според последния доклад на германските служби (Bundesverfassungsschutz) броят на хакерските атаки срещу германски федерални служители през 2010 година възлиза на 2108. Това е с 600 атаки повече, отколкото през 2009 година.

"Повечето от атаките срещу федерални служители или срещу германски компании идват от Китай. Характерът на атаките цели събиране на стратегическа информация", казват службите за сигурност на Германия в доклада си.

Въпросът беше повдигнат и от германския канцлер Ангела Меркел по време на среща ѝ с китайския премиер Вен Цзябао вчера (28.06.11). По време на тази среща между Германия и Китай бяха подписани бизнес споразумения на стойност над 15 млрд. долара.

По-рано този месец стана ясно, че Германия отваря нов специален център за киберзащита в отговор на предупрежденията, че инфраструктурата на страната е уязвима за нападения на хакери и кибертерористи.

Водещи