Когато игрите се превърнат в изкуство 26.06 | 12:29

Колекционерското издание на Journey е за всеки алтернативно мислещ почитател на развлекателния софтуер

От Ивайло Коралски

Независимо че големите пари при видео игрите, подобно на филмовата индустрия, са при големите почти изцяло екшън ориентирани блокбъстъри, компании като Sony все още се опитват да превърнат в масови и арт продукти, разчитащи на нещо различно от едри мачовци с големи пушки, действащи на принципа "здрав като вол и почти толкова умен".

Такъв е случая и с официално обявеното днес колекционерско издание на Journey, побрало в себе си три еталона на алтернативните арт продукти, оставили ярка следа в игралната индустрия.

Колекцията ще включва Journey – виртуален апотеоз на креативната човешка мисъл, разказващ чрез силно изразени художествени визуални прийоми за живота и смъртта и всичко между тях.

Journey е и най-добре продаваният дигитален продукт през PSN за всички времена.

Второто заглавие е Flower – сюрреалистична оживяла картина, събрала в себе си всички цветове на дъгата в перфектно съчетание с красотата на природата.

Третият продукт, flOw, е един от най-страшните минималистични визуални спектакли, на които сте ставали свидетели.

Колекцията ще включва още над половин час "Зад кулисите" видео кадри, галерии, както и саундтраците на трите игри.

За момента има официална дата единствено за американския пазар (28 август), като се очаква съвсем скоро да научим и премиерната дата за европейската версия. Платформата е PlayStation 3.

Поетичният трейлър на зашеметяващата колекция, която недвусмислено доказва, че игрите могат да бъдат изкуство, сега:

Водещи