Кога е най-доброто време за хакване? 14.01 | 16:33

Стана ясно кога компютрите са най-уязвими за кибератака

От Антония Михайлова

Математиците са създали модел, който позволява да изберем оптималното време за началото на "кибервойна" или отделна кибератака, чийто шанс за успех ще бъде максимален, и са го представили пред света в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

В последните години все повече внимание привличат кибератаките, които се провеждат не от независими хакери, а от държавни. През 2010 година израелски хакери успяха да заразят с вируса Stuxnet компютрите на ядрени обекти в Иран и да извадят от строя част от оборудването.

Робърт Акселрод и Румен Илиев от университета на Мичиган в Ан Арбър (САЩ) решили да изяснят възможно ли е да предскажат този момент от времето, в който един или друг обект ще бъде максимално уязвим за кибератака.

Всички видове "кибероръжия" имат едно общо свойство – тяхната ефективност рязко намалява след първата атака. Затова времето за такова нападение е ключов фактор, определящ изхода от "кибервойната". От една страна, продължителното очакване помага по-добре да се подготвим за атака. От друга страна, това време дава на жертвата шанс тя да забележи уязвимост в системата за безопасност и да я затвори.

Опирайки се на тези идеи, учените разработили модел, в който главен ресурс на атакуващата страна станало известно количество т.нар. 0day уязвимости – "дупки" в сигурността, за съществуването на които не е известно нито на производителя, нито на потребителя. Според правилата на модела броят на такива уязвимости в системата постепенно се снижава и скоростта на тяхното изчезване зависи от два параметъра – "невидимост" и "оцеляемост".

Използвайки този модел, учените анализирали няколко известни случая на кибератаки и сравнили резултатите от работата на модела с това как протичат тези нападения. Според думите им тяхното отроче успешно "предсказало" характера на действията на създателите на Stuxnet и други "специални вируси", опирайки се на данни за тяхното устройство и за това колко невидими и устойчиви били те.

Водещи

Най-четени