НАСА обяви датата за последния полет на совалка 21.01 | 13:34

Совалката „Атлантис“ няма да полети, ако американският конгрес не отпусне допълнителни средства за мисията

От Георги Георгиев

НАСА обяви, че на 28 юни планира да изстреля совалката "Атлантис" за финалната мисия в историята на 30-годишната програма на совалките, съобщиха от агенцията.

В официално изявление НАСА заяви, че в последната си мисия "Атлантис" ще изведе в орбита многофункционалния логистичен модул "Рафаело", който ще достави свежи провизии и резервни части до Международната космическа станция.

Американският президент Барак Обама вече подписа разрешение НАСА да проведе третият и последен полет за годината. Бюджетът на космическата агенция за 2011 г. обаче все още не е одобрен и мисията зависи от решението на Конгреса да отпусне допълнителни средства за целта.

Полетът на совалката ще бъде 135-ият и последен старт в рамките на световноизвестната програма. На 24 февруари НАСА предвижда да изстреля совалката "Дискавъри" след многократно отлагане поради технически проблеми. Совалката "Индевър" пък ще поеме на последната си мисия на 19 април.

Известната програмата на НАСА стартира преди 30 години с полета на совалката "Колумбия" на 12 април 1981 г. От общо шестте построени американски космически кораба, днес само три продължават да изпълняват мисии. Совалката "Ентерпрайс" вече е музеен експонат, а печално известните кораби "Чалънджър" и "Колумбия" бяха разрушени при експлозии през 1986 и 2003 г.

Водещи

Най-четени