Осама бин Ладен – "опасен" и мъртъв 02.05 | 16:48

Фалшиви линкове към новината за смъртта на терориста могат да застрашат сигурността на компютъра ви

От Георги Георгиев

Не подлежи на съмнение, че към момента най-честото търсене в Google "Осама бин Ладен мъртъв", написано на различни езици. От интернет търсачката заявяват, че интересът към тази комбинация от думи е нараснала неимоверно, след като американският президент Барак Обама официално обяви ликвидирането на терорист номер едно, а ДНК тестове потвърдиха идентичността на убития.

От разработчика на софтуера за сигурност Sophos предупреждават да сме внимателни към линковете, които получаваме по мейла или в социалните сайтове.

Много от линковете, сочещи към информацията по темата, са напълно легитимни. Част от тях обаче са опасни, тъй като могат да ви инсталират опасен софтуер. Опасното съдържание е замаскирано като легитимно и бива представено от популярните търсачки посредством фалшиви страници.

Как можем да се предпазим от подобен злонамерен софтуер? В официалния си блог Sophos дават следните съвети:

-Не вярвайте сляпо на линковете, които виждате, независимо дали става въпрос имейли, социални мрежи и резултати при търсене. Ако URL-то и търсената материя се разминават по очевиден начин, откажете се да влизате в линка.

- Използвайте съответния секюрити софтуер, който предлага някакъв тип уеб филтриране което да ви предупреди отрано за заразеното съдържание

- Ако влезете в сайт, в който очаквате да намерите информация по темата, но бъдете препратени на неочаквано място със съобщение което ви предлага безплатно сканиране на компютъра, да отговорите на въпросник или да свалите кодек, с който да гледате видеото към новината, веднага напуснете страницата.

Водещи

Най-четени