Така изглежда първият Android 6.0 Marshmallow смартфон на Nokia 09.09 | 09:11

Nokia, която няма нищо общо с Microsoft

От Ивайло Коралски

Слухове за смарфтон на Nokia, работещ под Android, датират още от 2014 година, но официален анонс от страна на бившия финландски гигант така и не последва.

Нещо повече, компанията често пъти дава странни изявления – веднъж, че смята да се върне на смартфон пазара, а впоследствие опровергава подобни твърдения. Според CNMO обаче, публикуваните в този текст снимки са на C1 – първият Android смартфон на Nokia. И въобще първият телефон на компанията, откакто Microsoft закупи мобилния ѝ бизнес през 2013 година.

По всичко изглежда, че говорим за умален визуален вариант на N1 таблета – същия дизайн, предлагащ минималистичен външен вид. Но в случая всичко е побрано в тялото на смартфон с 5-инчов 1080p дисплей.

Хардуерът в новото устройство обаче е по-скоро бюджетен. Става въпрос за Atom чип и 2 гигабайта рам памет. Любопитен за отбелязване факт, е, че C1 ще работи директно под новия Android 6.0 Marshmallow.

По-горе споменахме, че Nokia пуска странни сигнали за евентуалното си връщане на смартфон пазара. За това обаче си има вероятна причина и тя се състои във факта, че финландците имат споразумение с Microsoft да не участват на смартфон пазара до 2016 година. Тоест, C1 (ако наистина съществува) със сигурност няма да направи своята премиера в рамките на календарната 2015 година.

Водещи

Най-четени