Хакери ще точат данни от „умните“ прахосмукачки и телевизори 25.06 | 20:11

За заплахата предупреди  генералният директор на "Лаборатория Касперски" на среща с журналисти

От Беатрис Николoва

Всяко модерно устройство, което използва интернет, рано или късно ще бъде хакнато, смята Евгений Касперски, генерален директор на "Лаборатория Касперски" на среща с журналисти в Санкт Петербург, предаде Sputniknews.

"В Русия все още не съществува услугата "заплащане чрез телевизора", но когато се наложи, моментално ще се появят желаещи да се доберат до вашите портфейли чрез всяко "умно устройство", работещо чрез интернет" - казва Касперски. 

За да потвърди тезата си той даде пример с партида китайски ютии с вграден интернет е създала мрежа за извършване на хакерска атака.

По данни на неговата "Лаборатория Касперски" на този етап най-популярният за хакерите софтуер, на който се падат 80 % от всички известни кибератаки, е операционната система Windows.

1526475

"Всеки двадесети компютър в света с тези система е заразен" - уточнява Касперски.

В колекцията ни има 237 милиона "зловредни софтуера", атакували Windows. На второ място, по негови думи, есистемата Android (13 милиона "зловредни софтуера").

"На ред са прахосмукачките, хладилниците, миксерите - всички "умни" устройства" - уверен е Касперски. 

"Лаборатория Касперски" е най-голямата европейска компания,специализирана в разработката на антивирусен софтуер. Тя е основана през 1997 година от Евгений Касперски и неговата съпруга Наталия.

Водещи

Най-четени