„Атлантис” се отправи за последния си полет 08.07 | 19:13

На 10 юли тя трябва да пристигне на Международната космическа станция

От Елена Коцева

Совалката "Атлантис” излетя за последния си полет днес в 18.26 минути (българско време). Излитането се предаде пряко от NASA TV.

Стартирането на последната мисия стана от "Канаверал” в щата Флорида. До последния момент остана рискът неблагоприятни метеорологични условия да отложат отново излитането.

Първоначално "Атлантис” трябваше да излети на 28 юни. Агенциите припомнят, че вчера времето не позволи също да бъдат проведени финалните тестове.

Мисията на космическата совалка ще продължи 12 дни. На 10 юли тя трябва да пристигне и да скачи с Международната космическа станция.

На борда на "Атлантис” се намират четири души, а командир на екипажа е астронавтът от  NASA Крис Фергюсън.В екипажа влизат още пилотът Дуг Хърли и специалистите Менди Магнус и Рекс Уолхайм.

Совалката ще достави на МКС близо 4 тона товари в многофункционалния модул "Рефаел”. Около една трета от товара е храна, която е разчетена за една година работа на станцията.
Тя също ще достави на станцията и експерименталната система за презареждане с гориво на спътниците.

Този полет ще е 33-тия в работната история на "Атлантис” и 135-тия в рамките на космическата програма на САЩ.

След като тя се върне на Земята, совалката ще заеме мястото си в музея на космическия център "Кенеди”

НАСА бе принудена да се откаже от програмата, заради високите разходи, тъй като по първоначалните разчети космическите полети да се превърнат в нещо обичайно не се оправдаха.

В момента е в ход програма да вклчване на търговски компании в продължаване на космическите изследвания. Очакванията са първите ракети и кораби от ново поколение да полетят в средата на това десетилетие.

Водещи

Най-четени