Съветски космически отпадък заплашва МКС 11.07 | 16:05

Парче от сателита "Космос 375" ще премине в опасна близост до станцията във вторник

От Георги Георгиев

НАСА следи траекторията на парче съветски космически отпадък, което има вероятност да се сблъска с Международната космическа станция (МКС). Това съобщи в неделя (10 юли) американската космическа агенция, след като совалката Атлантис се скачи успешно със станцията по време на последната си мисия в открития космос.

Космическият боклук представлява парче от "Космос 375" – военен сателит, изстрелян през 1970 г. от бившия Съветски съюз. В последствие сателитът се сблъсква с друг сателит и се разпада на парчета, като детайли за размерите и точната им траектория остават неизвестни, съобщават от НАСА, цитирани от АФП.

От агенцията оценяват, че отломката може да се сблъска със станцията около 16 часа по Гринуич (19 ч. българско време) във вторник (12 юли). През същият ден е планирано двама от астронавтите на Атлантис да излязат на мисия в открития космос.

В случай на нужда астронавтите ще използват двигателите на совалката за да избегнат сблъсъка, се казва в съобщението на НАСА.

Подобно опасно разминаване на МКС с парче космически отпадък се случи преди едва две седмици. Тогава обитателите на станцията потърсиха временно убежище в руския кораб "Съюз", който по това време бе скачен с МКС.

Към момента наземният контрол на полетите към НАСА следи орбитите на над 500 хиляди отломки от различни космически апарати, разположение в околоземна орбита, съобщават от американската космическа агенция.

Водещи

Най-четени