"Фобос-Грунт" в опасност след авария на двигателите 09.11 | 16:06

Отказ на двигателите остави руския апарат в околоземна орбита

От Георги Георгиев

Руската космическа сонда "Фобос-Грунт" аварира непосредствено след изстрелването си тази нощ от космодрума в Байконур и в момента руските учени от наземния контрол се опитват да спасят мисията от провал. На борда на сондата, чиято мисия е да кацне върху марсианския спътник Фобос, се намира и българската космическа апаратура "Люлин-Фобос".

След изстрелването си в 00:16 минути местно време апаратът се отдели успешно от ракетата-носител "Зенит-2ФГ". Проблемът се появи, когато собствените двигатели на сондата отказаха да се включат и тя остана в капана на земната гравитация, вместо да се насочи по маршрута си към Червената планета, предадоха световните агенции.

Руската космическа агенция Роскосмос съобщи, че разполага с три дни, за да поправи двигателите и да извади сондата от околоземна орбита преди батериите ѝ да се изтощят.

Мисията на апарата бе да достигне до Марс, да остане няколко месеца в орбитата на Червената планета, след това да кацне върху нейния спътник Фобос, да вземе проба от повърхността му, която впоследствие да върне на Земята за изследване през 2013 г. На борда си сондата носи и китайския сателит за изследвания на Марс Yinghuo-1.

Плановете на Роскосмос предвиждаха тази мисия да се превърне в триумфалното завръщане на Русия в планетните изследвания след две десетилетия и три неуспешни мисии до Марс.

През 1988 г. "Фобос 1" бе загубен по пътя към Червената планета, след като серия от погрешни команди доведе до изключването му. "Фобос 2" успя да достигне до съседната планета и дори изпрати 38 снимки оттам. За съжаление връзката със сондата бе изгубена малко преди приземяването му на марсианския спътник.

През 1996 г. Русия направи трети опит с изстрелването на апарата "Марс 96", който за ужас на създателите си се разби в океана скоро след изстрелването си.

Проблеми с "Фобос-Грунт" възникнаха и преди самото изстрелване на апарата. Поради технически причини стартът бе отложен с повече от две години от предвидената първоначална дата през октомври 2009 г.

Водещи

Най-четени